Fotoboks FAQ – allt du behöver veta för att enkelt skapa en fotobok!

Fotoboks FAQ – allt du behöver veta för att enkelt skapa en fotobok!

Att bläddra i en fotobok med bilder från senaste semestern, ditt barns första år eller er bröllopsresa är fantastiskt härligt. Men vägen till att sitta med den där fina fotoboken i soffan kan ibland kännas svår. Frågor som ”det är nog för svårt” och ”det tar nog för lång tid” stoppar dig från att ens börja. Men prova! Du kommer att bli förvånad över hur enkelt det faktiskt är.

Fotobok - så enkelt är det

För att undvika eventuella missöden när du skapar din fotobok har vår kundservice samlat de vanligaste frågorna och problemen som du kan stöta på när du skapar din fotobok. Vi hoppas denna FAQ om fotoböcker ska hjälpa dig att komma igång till att skapa vackra fotoböcker av dina bilder. Låt inte bara dina foton ligga i en dator, digital bildbank eller extern hårddisk, utan ut med dem i en bok och njut av dem istället. 🙂

1. Hur lägger jag till sidor/uppslag i min bok?

Det är lätt att både lägga till och ta bort sidor i din fotobok. Det gör du direkt inne i Smartphotos editor när du jobbar med din bok.

Fotobok - uppslag

Gröna plustecknet!

När du är inne i fotoboks editorn ser du det uppslag du arbetar med framför dig. Underst på sidan har du en översikt över alla sidorna i din fotobok. Skulle du inte se dessa miniuppslag klickar du bara på den blå rutan med den vita pileni mitten av skärmen längst ner på sidan.  Mellan varje miniuppslag finns det ett grönt plustecken. Genom att klicka på det gröna pluset läggs det till ett nytt uppslag efter den sidan där du klickade. Vill du istället ta bort en sida klickar du bara på papperskorgen under det uppslag du vill ta bort.

Tänk på att att boken måste gå jämt ut med uppslagen för att undvika vita sidor!

2. Kan jag flytta en sida i min fotobok?

Det går inte att flytta en enskild sida i din fotobok. Men vill du flytta ett uppslag till en annan plats i boken är det väldigt enkelt. Titta återigen på småbilderna längst ner på sidan i editorn. Klicka på det uppslag du vill flytta och håll in musknappen medan du drar uppslaget till den plats i boken där du vill att den ska vara.

3. Kan jag skapa egna bild- och textrutor?

När du har valt en fotobok så föreslår Smartphotos editor en layout för varje sida. Men du kan välja att ändra, flytta, lägga till och ta bort både textrutor och bildrutor. Det finns två sätt att göra detta på:

Byt ut layout på en sida
Du kan byta ut den föreslagna layouten på en sida till en annan redan färdig layout. Detta är bra att använda sig av om du till exempel vill ha flera bildrutor i samma storlek. Detta gör du genom att klicka i menyfältet längst till vänster och välja alternativet ”Lay out”. Då väljer du en layout som passar dina önskemål genom att klicka på den önskade layouten (se bild här bredvid).

Lägga till text- och bildrutor manuellt
Vill du jobba mer fritt och själv lägga till både egna bildrutor och textrutor går även detta att göra. I menyraden längst till vänster hittar du menyalternativen ”foton” och ”text”. Vill du lägga till en bildruta är det alltså ”foto” du ska klicka på och sedan på plustecknet där det står fotozon, som du ser i bilden här intill. Det samma gäller för textruta, men att du då väljer alternativet ”text” istället.

4. Hur får jag bilden att passa i rutan? Varför beskärs den?

Fotobok - storlek på bild

Den bildruta som du placerar din bild i har inte alltid samma proportioner som din bildfil. Ibland är det till exempel väldigt snyggt att ha en kvadratiskt bildruta, men väldigt sällan fotar vi ett kvadratiskt format. Här gäller det att göra en avvägning av vad som är viktigast med just den bilden. Vill du få med hela bilden/motivet eller ha en storlek på bildrutan som passar i layouten i din fotobok? I bilden ovan visar vi samma bild i tre olika typer av bildrutor. Den högst upp till vänster är hela motivet med. Du kan alltid dra/justera/flytta din bildruta. Det gör du genom att klicka på den bildruta du vill ändra (se stående bild längst till höger) då kommer det upp pilar och en ram runt din bild. Där kan du zooma in och ut din bild (plus och minustecknen) rotera din bild och ändra storlek på bildrutan. Vill du flytta runt på bildrutan klickar du det vita krysset och håller in musknappen samtidigt som du flyttar på din bildruta.

5. Går det att kopiera en layout till en annan sida?

Har du skapat din layout själv, dvs manuellt lagt till bildrutor, kan du inte på ett enkelt sätt få exakt samma layout på övriga sidor. Har du däremot hittat en layout bland Smartphotos färdiga layouter som du gillar så kan du välja att använda exakt samma för alla sidor. I menyn till vänster väljer du menyalternativet ”Lay out” och leta upp den design du gillar och välj sedan ”lägg till på alla sidor”.

Samma design på alla sidor

Har du valt en fotoboksdesign där du i boken gillar en viss sida och vill ha just den sidans layout i hela boken, då väljer du istället menyalternativet ”sidor”. När du klickar på det alternativet får du upp alla layouter som finns i din fotobok. Markera den sida du vill ändra och klicka på den önskade layouten. Här måste du återupprepa samma moment för varje sida.

 

6. Hur använder jag verktygen, ikonerna till vänster?

Vi har i flera ställen i denna FAQ hänvisat till menyalternativen till vänster. Där kan du göra massor av spännande saker. Du kan lägga till symboler, ändra din bakgrund, byta typ av omslag på din bok (bildomslag, läder eller linne), lägga till ramar på dina bilder och mycket mer. Vill du veta exakt vad varje ikon/menyalternativ betyder har vi beskrivit detta i vår ”fotobokskola del 2”

7. Hur förhandsgranskar jag?

Fotobok - förhandsgranska

Detta är en superbra och jätteviktig fråga. När du känner dig färdig med din fotobok ska du alltid förhandsgranska. Saker du ska tänka lite extra på är:

  1.  Är alla texter rättstavade?
  2. Är bilderna beskärda på ett bra sätt?
  3. Är bilderna rättvända?
  4. Får du upp en varningstriangel på någon av sidorna? (bilderna har får låg upplösning)

Du förhandsgranskar din bok genom att klicka på ikonen ”förhandsgranska” i menyalternativen ovanför din fotobok. Du kan sedan, med hjälp av pilarna vid sidan av boken, bläddra fram och tillbaka i din bok.

8. Kan jag byta format/storlek på min bok i efterhand?

Fotobok olika storlekar

När du skapar en fotobok väljer du ett underlag där parametrarna är noga uträknat för att stämma med maskinerna i produktionen. Dessa blir då låsta till den mallen och formatet/storleken du väljer från början. När du väl skapat och sparat din fotobok, kan du inte längre ändra den till ett annat format/storlek. Om du önskar att ändra storleken på boken, måste du börja om boken på nytt.

9. Vad är det för papper i fotoböckerna?

Fotobok - papperstyp

Alla Smartphotos fotoböcker trycks på ett standardpapper om 300 g. Det är ett fotopappersliknande papper av hög kvalitet. Du kan också välja att trycka din bok på ett premiumpapper med blank yta om 300 g eller ett premiumpapper med matt yta om 380 g. Gör du inget aktivt val så trycks din bok på standardpapper. Vill du ha något av Smartphotos premiumpapper så byter du enkelt papperstyp i Smartphotos editor i menyn till vänster och menyalternativet ”papper” (se bild här bredvid).

Fler tips!

Du vet väl om att vi även har en fotobokskola i två delar så går igenom varje steg för att skapa en fotobok.

Är du nyfiken på hur det ser ut när vi framkallar din fotobok kan du se hur det går till här:

Fotobok - kvalitetskontroll

Vill du veta mer om våra fotoböcker? Klicka här för att se hela sortimentet.
Har du frågor eller andra funderingar kring ditt skapande av fotoböcker?
Kontakta vår kundservice på: 0525-17 000

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *