Gör din egen adventskalender med pussel!

Gör din egen adventskalender med pussel!

Att göra en egen och alldeles unik adventskalender är både roligt och väldigt enkelt! Se vår senaste #smartphotodiy video för att veta hur vi skapade en adventskalender av vanliga presentpåsar, lite dekorationstejp och ett fotopussel! Varje dag ända fram till jul öppnas en ny påse fylld med pusselbitar att lägga samman, och lagom till jul ligger hela pusslet färdigt. En adventskalender som passar lika bra till barn som vuxna. Läs vår enkla steg-för-steg guide här nedan!

📌 Du behöver:

 • Ett fotopussel – välj mellan 24 till 1000 bitar
 • Runda Etiketter – ladda ner gratis mall till våra snygga siffror här
 • Presentpåsar – finns i hobby- och presentbutiker
 • Dekortejp i papper med juligt motiv – finns i hobby- och presentbutiker
 • Lackpennor tex i vitt och guld – finns i hobby- och presentbutiker
 • Sax
 • Pinne, galge eller liknande för att hänga upp påsarna på ett snyggt sätt
 • Hampasnöre
 • Miniklädnypor
 • Granris
 • Rött sammetsband med mera för att dekorera din adventskalender

Så här gör du:

1. Så enkelt gör du ett eget fotopussel!

Det finns många saker som du kan fylla en presentkalender med. Dessutom ger inte bara denna adventskalender ett överraskningsmomentet med nya bitar varje dag, utan det blir också en gemensam aktivtet där ni kan bygga ihop en liten del av pusslet varje dag ända fram till jul. Välj hur många bitar du vill ha utifrån vem som ska få din adventskalender. Hos Smartphoto kan du välja mellan ett 24 bitars pussel upp till hela 1000 bitar. Vi har även ett 30 bitars pussel som är särskilt anpassat för barn, då bitarna är mer tåliga och gjorda av en mdf skiva istället för hård papp som resterande pussel är. Du hittar alla varianter av fotopussel här.

Tips: En rolig idé kan vara att lägga in en hälsning eller meddelande i ditt pussel. Till exempel ”God jul” eller ”Vi älskar dig”. Detta kan du göra i valfritt bildbehandlingsprogram innan du laddar upp din bild i Smartphotos editor och börjar skapa ditt pussel.

2. Beställ personliga etiketter med siffra 1-24 – gratis mall att ladda hem!

Vidare kan du även dekorera dina påsar, och samtidigt märka upp vilken påse som ska öppnas vilken dag, genom att skapa dina egna runda klistermärken. Och här har vi gjort halva jobbet till dig genom att Smartphotos grafiker Lisa har designat siffrorna 1-24 så att du kan ladda hem dem helt gratis! Ladda hem dem till din dator gå sedan till produktsidan runda klistermärken och ladda upp dina siffror direkt i Smartphotos editor. Snygga och stilrena siffror som är enkla att fästa på din påse.

3. Dekorera dina presentpåsar

Därefter är det dags att börja med att dekorera dina presentpåsar. Här är det bara din fantasi som sätter gränser. Använd dig till exemepel av mönstrad dekortejp. Vi valde ett urval av julig papperstejp med grankvistar, hjärtan och små fåglar. Sedan målade vi snöflingor, hjärtan och prickar med hjälp av en vit- och en guldfärgad penna som fäster bra på lackat papper. Vi gjorde varje påse unik, samtidigt som alla tillsammans harmoniserar med varandra. Avsluta med att fästa din etikett med siffran 1-24.

4. Fördela pusselbitarna i påsarna!

Nu när dina påsar är dekorerade är det dags att fylla dem med pusselbitar! Hur många bitar du lägger i varje påse avgörs genom hur stort fotopussel du har skapat. Här kan du också bestämma svårighetsgrad för din adventskalender. Ska pusselbitarna i varje påse passa ihop eller ligger bitarna huller om buller i varje påse? Du kan även välja att i vissa utvalda påsar stoppa i ytterligare en överraskning. Kanske en nyckelring, en fotomagnet eller ett meddelande med en kärleksfull hälsning?

5. Häng upp dina påsar och skapa en vacker väggdekoration

När du har dina påsar fyllda och klara så är det dags att sätta ihop dem till en adventskalender. Här finns det flera sätta att göra detta på. Vi valde att använda den övre delen av en av våra posterhängare i storlek 60 cm. Men det går lika att hitta en fin pinne i naturen.

Vi började med att fästa fyra rader med hampasnöre och klämde sedan fast påsarna med miniklädnypor. Vill du att de sitter mer fast så är tipset att fästa klädnypan på hampasnöret med hjälp av en limpistol- Det är också enklare att få påsarna att hänga rakt på detta sätt. För att få rätt längd på snöret la vi ut våra färdiga påsar på golvet på det avstånd vi tyckte var snyggt. Sedan är det bara att ösa på med så mycket dekorationer du önskar för att smycka din adventskalener. Vi ville ha vår adventskalender ganska stilren och valde därför att fästa lite granris överst samt några sidenbandsrosetter på hampasnöret. Svårare än så är det inte!

Pussla hela vägen fram till jul!

Så här enkelt är det att göra en egen paketkalender. Och konceptet går att variera i hur många versioner som helst. Vill du inte ha påsar? Välj till exempel små pappersboxar som du staplar på varandra i en snygg form. Sedan är det bara att överraska mottagaren med den fina adventskalendern. Passar lika bra till dina barn som till deras farmor och farfar. Pussel är ju dessutom en rolig aktivitet som ni kan göra tillsammans i familjen. Blir enkelt för barnen att förstå att ju mer pussel ni har pusslat desto närmare är ni julafton!

Personliga adventskalendrar – Årets nyhet!

Har du inte tiden att pyssla så har vi andra lösningar på hur du ändå kan få en personlig och unik adventskalender fulla med minnen att dela med dina nära och kära. Upptäck vår Adventskalender poster där du under varje lucka får ett nytt foto/minne att glädjas över. Eller varför inte testa årets nyhet chokladkalender med foto där själva fotot trycks direkt på chokladen. Att chokladen sedan är en ljuvligt god Belgisk choklad gör ju saken om möjligt ännu bättre!

Lycka till med din adventskalender!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *