🎅 Så gör du Pop-Up-Julkort med foto – DIY VIDEO

🎅 Så gör du Pop-Up-Julkort med foto – DIY VIDEO

Att göra egna julkort är både kul och väldigt enkelt! Och som vi är glada över att äntligen få börja julpyssla igen! 🎅 Första julpysslet för i år är detta urgulliga DIY-julkort i form av en julklapp 🎁. Ett Pop-Up-Julkort där du lyfter på locket och upp kommer en söt tomtenisse, en bild på familjen eller på hunden! Dessutom bjuder vi också på DIY-video för en snabbversion på hur du gör. Eller så läser du hela vår steg-för-steg-guide här nedan för att få veta hur du skapar detta julkort.

✂️ Detta behöver du:

  • Kvadratiska bilder
  • Färgat papper – 2 färger
  • Glasspinne jumbo
  • Paketrosetter
  • Lim
  • Pensel
  • Sax

Så här gör du:

1. Markera ut alla bitar – gratis mall att ladda hem!

Börja med att markera dina bitar på de papper som du har valt. För att göra det extra enkelt bjuder vi dig på en gratis mall att skriva ut och använda när du skapar ditt Pop-Up-Julkort. Din mall laddar du hem här. Du använder sedan din mall för att markera de olika bitarna till ditt kort. ”Box” och ”tab” ska ha en färg och ”lid” och ”ribbon” en annan färg. Använd en blyertspenna för att markera bitarna på dina färgade papper.

2. Klipp ut dina delar

I nästa steg tar du fram din sax och klipper ut samtliga delar till ditt Pop-Up-Julkort. Sortera gärna delarna i två högar efter vilken färg de har. Sedan börjar det roliga, nämligen att montera ihop ditt julkort!

3. Limma ihop enligt följande

Börja med att limma fast bitarna som är ditt paketsnöre. Dessa heter ”ribbon” i din mall. Använd gärna ett universallim av god kvalitet så att du inte riskerar att bitar på ditt julkort faller av när mottagaren öppnar kortet.

När dina ”paketsnören” är på plats vänder du ditt kort så att du har baksidan mot dig. Nu ska du limma fast delen ”tab” i ovankant på den stora delen. Här är det viktigt att du bara limmar fast den ca 1 cm på varje kant, så att du sedan kan trä ditt foto igenom hålet som bildats i mitten. På bilden ser ni att kanterna sitter fast medan mitten är fri.

4. Fäst fotot på glasspinnen

Därefter är det dags att montera glasspinnen på ditt valda foto. Börja med att testa så att ditt foto får plats genom din ”tab” på baksidan av ditt kort. Du kommer att behöva klippa något på varje sida av din bild på bredden. Ta sedan din glasspinne och lägg på ett rikligt lager med lim, fäst fast din bild och låt det sedan torka. Du ska placera glasspinnen så att en liten del av pinnen sticker upp ovan ditt foto och en något större del sticker ut nertill.

5. Fäst ditt lock och paketrosett på ditt foto

Nu är det dags att fästa fast ”locket” till paketet på ditt julkort. Detta är delen i mallen som heter ”lid”. Se till att hela glasspinnen täcks av locket. På samma sätt placerar du sedan din paketrosett där du vill ha den. Därefter limmar du fast rosetten. Det kan dock krävas att du använder dig av ett starkare lim eller till och med en limpistol för att rosetten ska fästa ordentligt.

6. Montera ihop ditt Pop-Up-Julkort

När alla delar är på plats och har torkat ordentligt är det äntligen dags att montera ihop ditt Pop-Up-Julkort. Vänd på ”julklappen” och trä försiktigt ner glasspinnen och fotot genom biten ”tab” ovanifrån. Testa sedan att, genom att trycka glasspinnen upp och ner, öppna och stänga locket på din julklapp. Visst blev ditt kort väldigt fint?

Avslutningsvis så hoppas vi att du tycker att detta julpyssel var lika roligt att göra som vi tyckte! Testa gärna att skapa flera olika och unika Pop-Up-Julkort genom att använda dig av olika färger på dina papper eller olika foton.

Skapa julkort av dina foton!

I år känns det extra viktigt att kunna önska God jul till alla våra nära och kära. Kanske kommer du inte att ha möjlighet att fira med alla som du tänkt? Se då till att skicka ett glädjespridande julkort. Det finns flera sätt att skapa egna julkort med hjälp av dina foton. Pop-Up-Julkortet är ett sätt. Men vill du skicka mer än du hinner att pyssla? Då har vi ett smart tips till dig på hur du snabbt och enkelt direkt online kan skapa julkort av dina foton. Nedan följer tre av våra favoriter. Men titta gärna in på Smartphoto.se och julkort för att se hela vårt utbud!

Vikta julkort

Ett snyggt vikt kort som finns i flera format: Liggande, stående och kvadratiskt (14,3 x 14,3 cm). Liggande och stående kort finns dessutom i två olika storlekar: Standard (14,3 x 10,0 cm) och panorama (19,6 x 9,3 cm).

Julkort kreativ form

Ett annat spännande format är våra julkort med kreativ form. Finns i formerna spets (bilden här bredvid), moln och vinge. Klicka här för att se alla alternativ. Finns både som stående och liggande julkort.

Julkort med effektlack

Ett spännande julkort där en del av trycket har en lackeffekt som gör att den glimmar och glänser när du vinklar ditt julkort fram och tillbaka. Finns både som stående och liggande kort. Du hittar alla julkort med effektlack här.

Vill du se mer tips på julpyssel? Följ gärna vår youtube-kanal och prenumera såklart på bloggen så blir vi väldigt glada!

Lycka till med pysslandet!

1 comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *