I fotolabbet – så går det till när din fotobok skapas!

I fotolabbet – så går det till när din fotobok skapas!

Det första steget när du skapar en fotobok är att välja ut dina bästa bilder och sedan hitta den fotobok som du vill skapa. Du avgör själv hur mycket tid du vill lägga på att få till en snygg och personlig fotobok fylld med bilder, texter och små detaljer som hjälper dig att minnas de där speciella tillfällena. När du är färdig och trycker på knappen ”beställ” kvarstår bara att med spänning vänta på att paketet med din fotobok ska komma med posten. Men vad händer när du tryckt på knappen och vi tar över det fortsatta arbetet? Idag tänkte vi ta med dig bakom kulisserna och in till vårt hjärta – vårt fotolabb.
Välkommen hem till oss 🙂

Fotobok

Dagligen blir hundratals fotoböcker skapade i vårt fotolabb. Fotoböcker i flera olika storlekar, format och med olika papperstyper och finish.

1. Så gör vi din fotobok – välkommen in i vårt fotolabb

Vi kliver in i fotolabbet. Det är här dina foton börjar sin resa från digitala filer till fysiska produkter.
Fotobok - på väg in i fotolabbet

Vårt fotolabb ligger i en separat del av fastigheten. Detta för att labbet måste ha en viss luftfuktighet och temperatur, allt för att ha de perfekta förutsättningarna för att skapa fotoböcker av hög kvalitet. Skulle det till exempel vara för hög luftfuktighet kan pappret ta upp fukten och då påverkas slutprodukten och i värsta fall kan fotosidorna vittra sönder.

2. Fotobok – inkommande beställningar

Alla beställningar som läggs på vår hemsida kommer upp på digitala skärmar i labbet. Sedan skickas en streckkod med all information om din beställning skickas vidare till tryckpressen. En vanlig dag arbetar cirka 25 personer med att omvandla digitala minnen till just fotoböcker.

Fotobok - inkommande beställningar

3. Så här trycks dina fotoboksidor

Fotoböcker med mjukt omslag och våra fotohäften (enklare typ av fotobok) trycks på en Xerox och en HP-skrivare. Dagligen lämnar tusentals pappersark skrivaren. Mjuka fotoböcker och fotohäften trycks på lösa separata ark.

Fotobok - mjuka omslag
Fotoböcker med hårt omslag trycks på rulle. Du kan själv välja om du vill ha dina fotoboksidor tryckta på standardpapper eller på matt fotopapper (detta bestämmer du när du skapar din fotobok). För dig som har valt premium papper med blanka sidor kommer en extra rulle med laminering att placeras ovanpå pappersrullen. Rullen med laminering följer med in i maskinen och lamineringen läggs på samtidigt som dina fotosidor trycks.

Fotobok - tryckpress

Fotobok - tryckpress

4. Boksidorna i din fotobok

Nu tittar vi vidare på vad som sedan händer med dina boksidor. Sidorna som printas på rulle fortsätter sedan in i ”the Fastbook” eller ”Metabook machine”. Denna maskin gör dina fotosidor tjockare och mer hållbara. Detta steg i framtagandet av din fotobok görs med stor precision, allt för att din fotobok ska hålla i många år och för många bläddringar. Baserat på de val som du gjorde när du skapade din fotobok viks, klipps och limmas varje bok. Resultatet blir en snyggt inbunden fotobok skapat efter dina önskemål.

5. Så skärs dina boksidor

När dina boksidor ska skäras placeras sidorna i vår klippmaskin. En kod med information om din beställning skickas till maskinen per bok och garanterar perfekta och personliga fotosidor.

Fotobok - tillskärning

6. Dags för omslaget

Det är dags att sätta utsidan på din bok. Här finns det många olika alternativ, allt efter tycke och smak. Eftersom det finns så många val har vi dedikerad personal som skapar just omslagen. Det finns tre alternativ att välja mellan för hårt omslag. Personligt omslag där din bild trycks på papper som lamineras, omslag i linne eller omslag i svart konstläder.

Det första steget är att fram och baksida limmas ihop med en bokrygg.

Fotobok - tillskärning

Efter detta steg kan omslaget öppnas och stängas för att sedan kontrolleras och synas.

Fotobok - tillskärning

Visste du att: Idag görs det mesta av arbetet med omslagen manuellt, men inom kort kommer även denna del automatiseras så att vi kan skapa ännu fler fotoböcker på kortare tid!

7. Att sätta samman din fotobok

Nu är både fotosidorna och ditt omslag klart. Nu kommer vi till själva hopsättningen av din bok.
Din beställning har blivit tilldelad en streckkod som följer din bok genom hela produktionen. I den koden står all fakta om hur din bok ska skapas samt information så att just dina fotosidor hamnar i ditt omslag.

Våra maskiner limmar fast fotosidorna i omslaget och gör ett vik så att uppslag bildas. Om du har beställt en bok med mjukt omslag är din bok nu helt färdig. Om du istället har valt ett hårt omslag kan du i nästa filmsnutt se hur dina fotosidor fästs i ditt omslag. I fotolabbet kallas denna del av processen ”the wedding of the photo book”. När två blir ett helt enkelt 🙂

Fotobok - fästa omslaget

När fotosidorna har blivit ett med sitt omslag förstärks ryggen på boken ytterligare. Detta gör att ryggen både blir snyggare och mer hållbar och det blir också lättare att öppna och stänga boken.

8. Kvalitetskontroll

När din bok är helt färdig sker en manuell kvalitetskontroll. Om alla färger ser bra ut och sidorna är rätt placerade är produktionen av din bok färdig.

Fotobok - kvalitetskontroll

9. Packa din fotobok

Det enda som nu kvarstår är att packa din fotobok på bästa sätt och sätta en etikett på den så att posten kan leverera den till dig.

Fotobok - fästa omslaget

10. Nu är din fotobok på väg hem till dig!

Fotobok - din bok på väg

Nu kvarstår det bara att med spänning vänta på att posten ska komma. Sedan kan du bläddra i din fotobok och njuta av minnen tillsammans med familj och vänner.

Har du några frågor angående din beställning eller bara allmänna frågor om produkter, leverans eller om du bara vill dela med dig av det du har skapat så finns vi alltid på sociala medier: @smartphoto.se (FB) och @smartphotose (IG) kom ihåg att använda #smartinspo och tagga oss så att vi kan se vad du har skapat 🙂

Tyckte du detta inlägg var intressant?
Skriv gärna en kommentar om vad du tyckte och vad du skulle vilja läsa mer av på bloggen!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *