8 tips – så gör du 2018 års fotoalmanacka till ett konstverk!

8 tips – så gör du 2018 års fotoalmanacka till ett konstverk!

Är du sugen på att skapa en egen fotoalmanacka men saknar inspiration till vad du ska ha med  för bilder? Då hoppas jag att kunna hjälpa dig en bit på väg här och nu. En klassiskt fotoalmanacka med familjebilder är en klassiker och alltid lika uppskattad julklapp att lägga under granen. Men det är även lika kul att skapa en till dig själv.

En almanacka hängs oftast upp på en väl synlig plats i hemmet, så varför inte skapa ett eget konstverk av 2018 års fotoalmanacka? Extra kul med en almanacka är att du även får en helt ny ”tavla” på vägen varje månad då motivet naturligt byts ut. Vårt tips är att sätta ett tema för 2018 års fotoalmanacka. Kom på ett eget tema eller ta en av våra idéer nedan rakt av! Lycka till!

1. En fotoalmanacka som får dig att dagdrömma!

Naturkalender – en fotoalmanacka fylld med naturbilder

Om du är typen som inte kan motstå att sträcka dig efter kameran varje gång du ser en vacker solnedgång, blomstrande buske eller en vacker fjäril, så kan du skapa en egen fantastisk naturkalender. På det sättet kan du hålla koll på viktiga datum samtidigt som du för in en touch av natur i din inredning.

Stadskalender – en fotoalmanacka med abstrakt fotokonst

Om du är mer av en stadsmänniska som älskar att åka på weekends och fota vacker arkitektur och gatumiljöer (gärna detaljbilder) så ska du definitivt satsa på en fotoalmanacka fylld med din egen fotokonst. Här kan du även skildra dagliga möten du fångat på bild. Gruppera gärna din fotokonst efter olika teman för varje månad tex arkitektur, fontäner, djur i stadsmiljö, starka karaktärer etc.

Känner du att vill bli ytterligare inspirerad till hur och vad du kan skapa för fotokonst eller vill du låna någon annans? Titta gärna in på några av våra favoriter:

Kom alltid ihåg att bilderna du hittar på webben kan det vara upphovsrätt på, läs därför alltid noga igenom vad som gäller när du tar bilder från nätet. Samtliga bilder som finns på webbsidorna ovan är offentliga och fria att använda om du så vill.

2. En fotoalmanacka med dina bilder från sociala medier

För oss som älskar sociala medier och som med stor entusiasm dagligen skickar selfies på snapchat och postar roliga babyfoton eller spontana familjesnapshots på Facebook eller Instagram – presenterar vi nu social media-almanackan!
Välj ut de foton som har fått flest likes det senaste året och samla dem i en mapp på din dator (sorterade efter den månad du postade bilden). Välj vilken design du vill ha på din fotoalmanacka och använd sedan den bild som fick flest likes samma månad förra året.
Vill du göra det extra kul och verkligen visa att detta är en sociala medier-kalender så kan du t.e.x även lägga till hur många likes varje bild fick. Hur du lägger till text eller symboler på dina bilder får du tips om här nedan.

3. En fotoalmanacka fylld med dina favoritcitat

Filosofera fritt

Är du mer en tänkare som inte känner sig särskilt intresserad av att se dina selfies varje dag? Då kan du till exempel skapa en kalender med inspirerande citat i stället. Ta en titt på dessa sajter där du kan ladda ner gratis bilder (utan upphovsrätt) med citat eller dikter:

Foton med ett budskap

Du kan även använda dig av dina egna foton och lägga till en text, titel eller ett citat. En bra webbsida där du kan göra det är:

Här kan du skriva roliga ord i pratbubblor eller kombinera olika typsnitt och storlekar för en modern känsla. Här är några exempel:

Fotoalmanacka som en gåva

Om du ger bort fotoalmanackor till hela familjen kan du inkludera personliga meddelanden på bilderna till mormor, morfar, gudmor, gudfar… Glöm till exempel inte ett strategiskt placerat meddelande i december: ”Kära gudfar, dina presenter är alltid de bästa!”. På det viset kommer de att le stort när de bläddrar till denna sida ;-).

4. Födelsedagsalmanacka

En födelsedagsalmanacka är en kalender som du kan använda i många år. Därför är det värt att lägga lite mer tid på den och göra den extra snygg. Du kan till exempel lägga till en bild på den som fyller år i just den månaden. Som en extra detalj (och en tydligare påminnelse), så kan du på samma webbsida som nämnts ovan (www.befunky.com) också infoga deras födelsedagsdatum på bilden.
Nyhet! Födelsedagsalmanackorna från smartphoto har fått ett mindre format i år, vilket gör det lättare att hitta en plats för i ditt hem!

5. På jobbet

Musmatta med kalender

En personlig fotoalmanacka kan få dig på bättre humör, inte bara hemma utan nu även på jobbet. Det är av den anledningen som smartphoto nyligen fick en helt ny produkt –  musmatta med kalender. Ett enkelt och smidigt sätt att hålla koll på viktiga datum samtidigt som du har dina vackraste minnen att njuta av på musmattan. Använd till exempel bilder på dina barn när de gör roliga miner – kanske blir tuffare dagar något enklare då. Eller välj bilder på vackra landskap eller bilder från senaste resan så att du kan dagdrömma dig bort från vardagsstressen.

Bordsalmanacka

För att på ett enkelt sätt hålla koll på viktiga datum och veckodagar bör du även testa att skapa en bordsalmanacka. Här kan du välja mellan två storlekar, bordsalmanacka standard eller bordsalmanacka stor (allt beroende på hur mycket plats du har på ditt skrivbord ;).

6. Bästisfotodagbok

De ovan nämnda idéerna kan också användas till att göra en fotoagenda. Fotoagendan finns i tre varianter fotoagenda small, fotoagenda medium och fotoagenda deluxe. Gör en åt dig själv och beställ en identisk kopia till din bästa vän. En vacker present där du kan inkludera bilder från era bästa minnen tillsammans.
Nyhet! Du har väl inte missat att Smartphoto har 3 ursnygga nya omslag för Agenda deluxe (blågrön, rosa eller svart)!

7. Bokstäver med barn

Det här är en rolig idé för ett skolprojekt: gör en skolkalender med foton där barnen poserar i formen av månadens första bokstav. Är läraren riktigt ambitiös så kan givetvis hela månaden stavas ut av barnen :-). Detta blir en bra övning för barn att få träna på bokstäver och månader, och det är definitivt en aktivitet som även kommer att bli rolig att göra.

Självklart kan du också skapa den här kalendern hemma med dina barn och kombinera det med semesterbilder eller skannade teckningar.

8. Tips & tricks

 • På de flesta fotoalmanackor från smartphoto kan du per månad välja mellan flera olika layouter. Detta gör du i menyraden till vänster när du är inne och skapar din kalender. Dra den önskade designen till din kalender, placera din bild och du är färdig!

 • För varje månad kan du inkludera foton som du tagit runt samma tid på året. På det viset kan du undvika att behöva titta på strandfoton i december och julbilder i augusti.
 • Se till att upplösningen på dina bilder är tillräckligt hög. Smartphoto kontrollerar automatiskt så att upplösningen på din bild håller för den produkt du valt att skapa. Får du upp en vit triangel med ett utropstecken på är detta en varning för att din bild kommer att bli suddig i den färdiga produkten.

 • Fotoagenda: i den nya ”kartong”-designen (se bild) finns det gömda utrymmen för anteckningar under fotofälten. Så om du inte infogar en bild här kommer du att ha extra utrymme för anteckningar.

Nyårslöften är något som hör till när vi går in i ett nytt år. Men som alla vet är vi väldigt noga att följa dem under årets första månader för att sedan ”glömma” bort de lagom tills vi närmar oss sommaren. Då är det perfekt att ha en fotoalmanacka eller fotoagenda som kan påminna oss under hela året.

2 comments

  • Hej Inger!

   Det finns flera olika designs för våra fotokalendrar och flera varianter har med namnsdagar. Titta på dem som har ett traditionellt rutmönster för datumen. Sofie

   Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *