4 tips! – kortlekar som gör spelkvällarna ännu roligare!

4 tips! – kortlekar som gör spelkvällarna ännu roligare!

Älskar du också att spela spel? Det gör vi på smartphoto. Nu är blir det dessutom ännu roligare när vi har kortlekar med bilder på oss själva. För här är vi! Vi som jobbar på smartphoto.

Det är något visst med traditionella spel. Det är ett tillfälle att sitta tillsammans och umgås utan telefoner och andra skärmar som distraherar. Men vi lever i en tid då foton får ta allt större plats. Idag har ju i stort sett alla med sig en kamera hela tiden i sin mobiltelefon. smartphoto har nu lanserat en helt ny produktserie där vi har lyckats kombinera våra två största intressen: Foton och kortspel! Möt MyUNO, Löjliga familjen, Kortlek och fyra i rad. Du hittar fler kortspel här!  Här är våra tips på fyra roliga kortspel!

Kortspel med dina bilder

Den traditionella kortleken – variationerna är oändliga

1. Spelkort
Den traditionella kortleken är definitivt en favorit hos oss på smartphoto. Antal spelsätt är ju oändligt. Vår favorit är Skitgubbe. Skitgubbe är enkelt och väldigt roligt kortspel för 2-4 spelare.Men det blir som allra roligast om man är 3 personer. Det finns en mängd variationer och regler men det är så här vi spelar:
Blanda kortleken och placera tre kort (upp och ner) framför varje spelare. Placera sedan ut tre kort med rätt sida upp så att alla kan se korten. Sedan ska varje spelare ha tre kort på hand.

Personlig kortlek

Så här ser det ut när spelet Skitgubbe startar

Spelet går ut på att först bli av med dina kort. Den spelare som har det lägsta kortet på hand startar spelet. Du har möjlighet att toppa upp dina kort som ligger med rätt sida upp – så höga kort som möjligt är givetvis bra. Du toppar upp dina kort genom att lägga ner de kort på hand som är bättre än de du har framför dig. Även korten 2 och 10 är värt att toppa upp med, då 2 kan läggas över alla kort och 10 får du vända bort högen (dessa kort är då ute ur spelet).

”Den spelare som är sist kvar med kort på hand är en Skitgubbe”

Nu börjar spelet!
När spelet är igång så turas man om att lägga över (så länge det finns kort i högen ska nytt kost tas så fort man lagt ett på högen). Kan man inte lägga över så får ett chanskort tas och läggas på högen. Är chanskortet lägre än de kort som ligger överst i högen får spelaren som lagt chanskortet ta upp den högen som ligger. Du får lägga flera av samma kort, tex ligger en 5 på högen får du lägga tre 6 kort. Har du fyra kort av samma så får du vända bort högen och dessa kort är ur spel.
När alla kort i högen är slut är det dags att lägga de kort du har framför dig med rätt sida upp. Lyckas du lägga ut alla dina kort med rättsida upp är det dags för de tre sista korten som ligger upp och ner framför dig. Du får inte titta på korten utan chansa och ta ett av korten och lägga upp det direkt på högen. Lyckas du lägga alla kort så har du vunnit spelet! Observera att du ej får gå ut på 2, 10 eller ess. Den spelare som är sist kvar med kort blir skitgubbe.

Psst: Ska du spela med barnen är det bästa spelet att starta med självklart: Finns i sjön:
Kort om finns i sjön: Dela ut fyra kort till vardera spelare. Resten av korten sprids ut på bordet med baksidan upp och bildar därmed en sjö. Spelet går ut på att få så många par som möjligt. Du frågar din motspelare efter ett specifikt kort. Har spelaren inte kortet så säger han/hon; finns i sjön. Du får då dra ett kort ur ”sjön”. Spelet är slut när sjön är borta. Den spelare som har mest familjer samlade vinner!

@MyUno

Nostalgi! Vi har dammat av barndomsfavoriten Unp spelet!

1. @MYUno
Vilken nostalgi! Vi har dammat av den gamla klassikern Uno spel. Alla har vi väl barndomsminnen från detta roliga spel. Spelregler för @MYUno hittar du här.

Löjliga familjen

Löjliga familjen – ett roligt och enkelt spel för hela familjen!

Löjliga Familjen
Tre eller fler spelare:
Spelet går ut på att samla så många familjer (grupper om fyra kort som hör
ihop) som möjligt. Dela ut alla kort så att varje spelare får lika många kort var. Den som delar börjar med att be en annan spelare om ett kort som behövs för att få en komplett familj. Om spelaren har kortet måste hon eller han ge det till dig. Du får fortsätta att be om kort tills du ber om ett kort som spelaren inte har. Då övergår turen till spelaren du frågade om kort, som nu själv ska be om kort. Denna spelare kan ta tillbaka de eventuella kort som togs förra turen. När en spelare har en komplett familj måste hon/han lägga de fyra korten med framsidan nedåt på bordet framför sig. Spelaren som samlar in flest familjer vinner!

Vill du läsa mer om spelet hittar du all info här. För att ladda hem spelregler klickar du här.

Ha en trevlig spelkväll!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.