Tips till möhippa – steg för steg guide för den bästa dagen!

Tips till möhippa – steg för steg guide för den bästa dagen!

Vad är det första du tänker på när du tänker möhippa? Förr handlade en möhippa nästan mer om förnedring än den hyllningsfest det faktiskt ska vara! Alla har vi någon gång sett möhippor på stan med kaninöron, med en brud som försöker sälja kyssar eller göra andra pinsamma uppdrag. Men vilken tur att den tiden är förbi!

Här kommer tips på hur du kan ordna en smakfull möhippa med innehåll som: Ett hemligt program, tema tröjor, återuppleva gamla minnen och bjuda på de mest personliga överraskningarna.

Här är tipsen!

1. Sätt en tydlig agenda för möhippan och räkna in vilotid!

Har du fått den stora äran att vara brudtärna? Då är det du som officiellt är den som anordnar möhippan. Men det betyder inte att du ska göra allting själv – snarare tvärt om. Låt alla bli delaktiga och komma med sin input, det gör att hela dagen blir roligare för alla iblandande. Skapa t ex Messenger-grupp så att ni lätt kan bolla idéer och skicka förslag även fast ni inte bor nära varandra.

Men viktigt att komma ihåg att du håller i stafettpinnen och faktiskt ser till att alla viktiga detaljer till er möhippa sätts så snart som möjligt. Kom snabbt överens om ni vill köra på en heldag, en festkväll eller en fin brunch. Boka gärna in en eller två huvudaktiviteter så snart ni kan (kom dock ihåg att göra tid för återhämtning, för det behövs om bruden ska hålla hela dagen). Det gäller att anpassa aktivitet efter vad bruden tycker är roligt. Det kan vara allt från ostronprovning till härligt bastubad (kanske hyra en bastuflotte) till att boka en privat yogalektion. Har ni budget så det räcker? Kidnappa den blivande bruden och ta med henne på en dygnstripp utomlands! Kanske Berlin eller London?

2. Låt bruden gissa nästa aktivitet

Det är såklart viktigt att bruden inte får veta vad som ska hända under dagen. Men för att göra henne lite mer nervös och nyfiken kan du printa programmet för er möhippa på en postertavla. Du ska förstås inte skriva exakt vad ni ska göra utan mer ge ledtrådar – gärna extremt svåra. Smycka postertavlan med ett gruppfoto på alla deltagare (om möjligt – gör annars ett kollage av flera bilder). Se till att ha med er tavlan under hela dagen.

*Tips: Använd designsidan till “Designa din egen postertavla” så att du enkelt kan lägga till text, bilder och symboler var du vill!

3. Skapa en gruppkänsla med gemensam klädkod till er möhippa

Ni behöver inte klä ut er för att få en fantastisk möhippa. Men att ha en gemensam klädkod gör att det tydligt syns att ni hör ihop! Ett enkelt (och proffsigt) sätt att göra det på att trycka egna tröjor. Välj mellan en somrig t-shirt eller en varmare sweater.

När det kommer till textiltryck så finns det oändligt många idéer på vad ni kan göra. Bara Googla så får du se. Här kommer några förslag som vi har gjort som att du gärna får sno rakt av (vi har till och med gjort mallar som ni kan ladda hem):

 1. Skriv Blivande brud med en pil till vänster eller höger* på allas t-shirts. Det blir en häftig effekt när ni tar gruppbilder (se till att stå på rätt sida om bruden bara ;).
  *Ladda ner pilarna här:

2. Tryck olika tröjor med små ledtrådar över vad som ska hända härnäst på er möhippa. När det är dags för nästa aktivitet går den som bär ledtråden på sin tröja fram och presenterar ytterligare ledtrådar (tänk  som ”På spåret”) och låt bruden gissa vad ni ska göra.

3. Låt varje deltagare skapa sin egen tröja. Alla väljer en kort text med t ex ett rolig minne ni delar med bruden. Bruden kan sedan berätta om minnet mer i detalj (alla kanske inte delar just det minnet, så det blir roligt för alla att höra.

4. Små aktiviteter att fylla ut er möhippa med

Ta den traditionella gruppbilden till nästa nivå!

möhippa photo shoot
Ett gruppfoto är ett måste för en möhippa. Vill ni så kan ni till och med göra detta momentet till en aktivitet. Boka en fotograf (eller en kompis som är duktig på att fota). Ta sedan med rekvisita för att ni alla kan klä ut er i ett visst tema. Kanske kan ni ha samma tema på festen på kvällen? Detta blir sedan en perfekt present att ge till bruden från möhippegänget på bröllopet. Tryck t ex bilden på en canvas.
Några idéer för teman:

 • Great Gatsby – tjugotalets jazziga partyprinsessor
 • Åttiotalet – sportigt och neonfärgat
 • Glitter och glamour

Para ihop bruden med andra män (men bara på bild)

Om ni ändå ska ta er genom stan så kan det vara kul att ha några aktiviteter på vägen. En ganska oskyldig sådan är denna aktivitet.
Hitta ett foto av det blivande brudparet där båda tittar rakt in i kameran*. Framkalla bilden som en poster och skär ett hål ansiktena på brudgummen. Be sedan snygga killar på stan att stoppa in sitt huvud i hålet. Ni kan sedan enkelt se hur bruden skulle se ut tillsammans med andra killar utan att hon faktiskt behöver stå nära dem.

Obs: Kolla storleken på postern och se till att dimensionerna på ansiktena stämmer överens så att det blir så kul som möjligt!

* Du kan även använda en filmaffisch, ett fotografi av en berömd tavla, eller så gör du din egen stora teckning. Googla ”Face in the hole” för fler idéer.

Dags för Quiz!

En rolig möhippeaktivitet att göra samtidigt som ni intar några goda drinkar är ett Quiz för att testa hur bra brudtärnorna känner bruden. Se till att du ställer frågor som kan ge roliga svar, som till exempel:

 • Vem är brudens frikort (känd person)?
 • Vad tycker bruden är brudgummens mest irriterande ovana?
 • Om bruden skulle hitta en massa pengar, vad skulle hon göra med dem?
 • Hur träffades bruden och brudgummen?

Skriv frågorna på fotokort där alla skriver sina svar, och överlämna dem sedan till bruden. Ett fint och roligt minne från er möhippa!

* Du kan “Designa ditt eget kort” överst på designsidan så att du enkelt kan lägga till text, foton och symboler.

4. Skapa en riktig ego-fest för bruden!

Kvällen på er möhippa ska givetvis toppa allt. Vi pratar om den avslutande festen. Den sista festen ni har med er kompis som ogift! Om du ordnar en möhippefest hemma hos dig eller någon i möhippegänget (eller i en lokal som du kan dekorera själ) så har vi här några briljanta idéer på hur ni verkligen får bruden att känna sig som huvudperson. Den ultimata ego-festen helt enkelt!

 1. Gör en banderoll med origamihjärtan med roliga fotografier på bruden. Eller massa bilder från när den blivande bruden och brudgummen träffades och allt de har hunnit med att göra fram tills idag. Läs om hur du gör det här.
 2. Vad blir mer ego än att få dricka champagne med sig egen bild på! Du fixar det enkelt genom att designa en flasketikett eller en presenttag och fäster dem sedan på flaskorna.
 3. Vill du att champagnen ska se ännu lyxigare ut. Gör egna iskuber med glitter eller minihjärtan i (finns att köpa i pysselbutiker) och ställ champagneflaskorna eller vinflaskorna i en transparent ishink med dessa coola iskuber (obs ej att ha i champagnen utan bara för att kyla flaskan).

  * Obs! Du kan inte använda en personlig flasketikett till den här idén, då etiketten inte tål vatten!
 4. Ingen fest utan massa godis! Fyll godispåsar med brudens favoritgodis! Självklart ska även godispåsarna ha en bild på bruden.
 5. Fyll en stor skål med röda frukter och använd en hjärtformat kakmått för att skära ut bitar ur vattenmelon och jordgubbar.

5. Ge bruden en personlig hälsning att ta med sig hem!

Att ge lyckohälsningar är inget unikt i sig. Men ett roligare sätt att göra det på är att alla blåser upp en ballong var och skriver en personlig hälsning på med en tuschpenna. Töm sedan ballongen på luft: Det gör att texten eller teckningen på ballongen blir tydlig och fin. Låt ballongerna sedan torka några timmar så att färgen är helt torr och häfta därefter fast dem på fotokort med en bild på dig och bruden (alla skapar förstås sitt eget kort).

Och till sist. Den fina gåvan – ett minne för livet!

Möhippan i sig blir såklart ett minne för livet. Men att ge en gåva som håller minnet tydligare vid liv är ett fantastiskt sätt att avsluta möhippan på.
Be alla som kommer att vara med på möhippan att ta ett foto i förväg och skicka det till dig. På det fotografiet håller alla ett stort papper när de står framför en snygg vägg (speciell färg, tegel, betong, etc.). Alternativet är att utse en person som tar bilderna så att de alla har samma kvalitet.

Låt var och en skriva en personlig önskan, ett citat, en dikt, eller internt skämt till bruden på pappersarket med en tjock märkpenna. Eller så kan var och en visa ett enskilt ord som tillsammans bildar en mening.

Gör sedan ett collage av bilderna runt omkring en stor bild av brudparet, tryck på ett stort format (som canvas, poster, trätavla, eller akrylglastavla) och överlämna det som en gåva.

 

På dagtid bloggar Karen för smartphoto, men efter jobbet dansar hon salsa eller myser med sina husdjur. Hon gillar att resa utanför Europa när hon får tillfälle. Av Karen får du instruktioner och nya idéer för hur du använder produkter från smartphoto. Ju mer originellt, desto roligare!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.