Gör er redo för att starta skolan – så fixar du bästa skolkittet!

Gör er redo för att starta skolan – så fixar du bästa skolkittet!

Starta skolan med stil! Sommarlovet har verkligen flugit förbi med rasande fart och nu står skolstarten redan och väntar runt hörnet! För varje år kan det bli lite tuffare för dina barn (eller dina tonåringar) att lämna de soliga och äventyrsfyllda sommarlovsdagarna. Det kan bli lite lättare, och kännas lite roligare, om man är väl förbered inför skolstarten och har en ryggsäck fylld med fint och personligt skolmaterial och andra bra ha saker. Som tur är finns det en massa häftigt skolmaterial att skapa som kan förgylla skoldagarna! 

Starta skolan

1. Starta skolan – tips till dig med barn i förskola!

Vi börjar med en rolig idé när det är dags för de allra minsta att starta skolan (eller förskolan). Ni som redan har barn på förskola vet att det största problemet är alla kläder, mössor och vantar som mystiskt försvinner från barnens hyllor. Att sätta markeringar och namn på sakerna är ett måste. Ett roligare sätt att namna barnens saker är att skapa ett personligt klistermärke (dekorationsklistermärken) som du enkelt kan fästa på allt du behöver. Skapa dina egna dekorationsklistermärken (=24 identiska klistermärken på ett ark) det finns massa roliga designs att välja mellan. Förhoppningsvis så försvinner inte så mycket saker denna terminen 🙂

Belöningsschema med prinsessor eller monster är bra att ha hemma (eller i förskolan) för att på ett lekfullt sätt motivera barnen att städa upp, vara snälla mot varandra eller något annat som ditt barn behöver bli extra uppmuntrad till för att klara av (perfekt vid potträning). Det är superenkelt – varje gång barnet har klarat en av uppgifterna får hon eller han ett klistermärke att fästa på just den raden. Det fina med detta belöningsschema är att det är helt personligt och ni kan tillsammans sätta upp egna mål och välja ut en överraskning som barnet får när hela schemat är fullt.

2. Starta skolan – tips till dig med barn i förskoleklass, låg- eller mellanstadiet

Ska ditt barn börja förskoleklass, lågstadiet eller mellanstadiet? Då kan det vara kul att på första skoldagen ha med sig denna hemmagjorda pyssel- och förvaringslåda. Ett alternativ till ett pennfack för den som gillar att ha många små ”bra att ha” saker med sig.

Detta behöver du för att skapa din egen pyssellåda?

  • En kakburk
  • Pappersark i A3-format i lite tjockare format (samt en skrivare som klarar att skriva ut på den tjockleken)
  • Detta dokument
  • Småprylar som man vill vara säker på att inte bli av med

Det första du ska göra är att beställa en kakburk i metall. Denna burk kan du dessutom välja att trycka ditt barn namn samt en/eller flera bilder (kanske från sommaren?) på locket till burken. Du kan också välja att trycka en vacker teckning som ditt barn har ritat själv (läs hur i denna bloggpost). Skriv därefter ut detta dokument på ett tjockare ark A3-papper och klipp och vik pappret enligt instruktionerna, så att allt passar perfekt i kakburken. Som extra förstärkning, tejpa i hörnen med små tejpbitar. För förvaring av större saker, kan du strunta i den rektangulära avdelaren och istället tejpa de övriga avdelarna mot sidorna.

Klart! Du kan använda den personliga pyssellådan till att förvara allt viktigt på ett snyggt och prydligt sätt. Till exempel kritor, suddgummi, färgpennor, skrivkort med mattespel eller läskort, pysselmaterial, pussel, …

Söker du efter fler exempel på personligt skolmaterial? Då har vi massa tips – titta här!

3. Starta skolan – tips till dig med barn på högstadiet

För tonåringar kan skolan vara lite tuff. De behöver inte bara hänga med i de senaste modetrenderna, ha rätt accessoarer och bemästra de senaste hippa slanguttrycken, de måste också lära sig allt som skolan lär ut. Helst så effektivt som möjligt för att få mer tid över till fritidsintressen och till att titta på TV, surfplattan och telefonen.

Ett bra sätt att hänga med på lektionerna och memorera dem är att göra en sammanfattning varje dag. Till det behövs en personlig anteckningsbok som du enkelt skapat genom att ta vår receptbok och piffa till den. Boken har sex kapitel med ett stort foto för varje kapitel, innehållsförteckning och 10 dubbelsidor för anteckningar.

Gör i ordning den här boken tillsammans med din barn genom att namnge varje kapitel efter ämne och ersätta textfälten med exempelvis:

  • Innehållsförteckning
  • Sammanfattning
  • Läxor
  • Ämne
  • Anteckningar
  • Lärarens smeknamn 😉

Anteckningsbokens personliga stil kommer att göra det lite lättare och roligare att gå igenom de senaste lektionerna efter skolan. De små anteckningssidorna gör också att barnet lär sig skriva korta sammanfattningar av lektionerna. Dessutom, när det är dags för prov, blir det ett bra hjälpmedel med en kort överblick över de viktigaste ämnena.

De tomma fälten till vänster  kan användas till att kladda på under lektionen eller till att lägga till fina bilder från sommarlovet. Tex genom att beställa och skapa egna klistermärken som finns på smartphoto.

Andra tips till tonåringen är bland annat:

För att göra det enkelt för dig har vi samlat alla saker inför skolstarten på en och samma sida:
smartphoto.se/speciella-tillfallen/skolstart

Lycka till alla nya och gamla skolbarn!

På dagtid bloggar Karen för smartphoto, men efter jobbet dansar hon salsa eller myser med sina husdjur. Hon gillar att resa utanför Europa när hon får tillfälle. Av Karen får du instruktioner och nya idéer för hur du använder produkter från smartphoto. Ju mer originellt, desto roligare!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.