7 tips – skapa unika väggdekorationer som får dig att längta tillbaka till fjärran länder!

7 tips – skapa unika väggdekorationer som får dig att längta tillbaka till fjärran länder!

Har du nyligen backpackat eller varit på din drömresa? Då kanske du känner igen dig i följande påstående: Medan du reser är allt magiskt och när äventyret sedan är slut och du kliver på flyget hem känner du dig som en helt ny människa. Du har ryggsäcken full av fantastiska intryck och minnen. Men… när du väl är hemma måste du hoppa rakt in i det verkliga livet igen… fast du inte vill annat än att leva kvar i minnena från semestern. Som tur är finns det mer i livet än resor. Att ha en varm plats att kalla sitt hem är minst lika viktigt! Så tänk om du kunde kombinera dessa två delar. Till exempel genom att sätta ihop alla dina vackra bilder till en unik väggdekoration?

Nedan finner du några idéer på väggdekorationer för backpackers och andra som gillar att resa. Vi visar hur du kan skapa en inredning som kombinerar en mysig, hemtrevlig atmosfär med dina fantastiska reseskildringar och minnen. De är inte bara utmärkta inredningstips, utan också tips på hur du enkelt kan stanna upp och dagdrömma en stund i din vardag!

1. Skapa en egen karta med dina bilder

Låt oss dyka rakt in med min personliga favorit: en egen karta full av bilder från platser du besökt!

En poster med världskartan på är snygg men inte särskilt originell och den kan dessutom lätt ta över din inredning. Och även om du älskar att resa har du troligtvis endast sett en liten del av det som finns på världskartan. Så varför inte fokusera på det land, dit du har rest mest eller som är ditt favoritland?

Börja med att skriva ut landets karta i A3-format på en vanlig skrivare. Försök klippa eller skära pappret längs landets gränser så exakt som möjligt: Ju fler detaljer desto bättre kommer resultatet att bli.
Därefter lägger du mallen du skapat på en träpanel (typ mdf-skiva) eller korkmatta och använder som stencil när du målar med valfri färg. Du kan till exempel använda en metallicfärgad sprayfärg, men var noggrann med att täcka skivans kanter.

Framkalla sedan bilder (eller som i exemplet på fotot, minikort*) av dina bästa foton från resan och placera dem på rätt ställe på kartan med till exempel häftstift. Om du vill, kan du använda snöre eller en tuschpenna för att markera de exakta platserna där bilderna är tagna.
* När de ligger i varukorgen glöm då inte att ändra antalet från 10 stycken till 1.

2. Skapa väggskyltar från olika landmärken

Något du ofta ser när du är på semester i fjärran länder, är skyltar med pilar som visar avstånden till olika landmärken. Varför inte återskapa denna idé i ditt vardagsrum som en väggdekoration! För att göra detta kan du använda sig av produkten namnskylt som finns i flera olika  designs och färgkombinationer. Det är upp till dig om du vill använda platser du redan har varit på eller ställen som fortfarande står på din ”bucket list”.

Om du bestämmer dig för att använda platser du har varit på kan du placera inramade bilder eller posters på en smal hylla på väggen och ställa namnskylten framför.

3. Låt dina souvenirer bli vackra väggdekorationer

Det är inte bara dina semesterbilder som förtjänar en bra plats i ditt hem, det gör även dina souvenirer. Ta den tidigare beskrivna idén ett steg längre och sätt inramade posters på en hylla eller byrå och omge dem med de skatter du har samlat på dig under dina resor.

Om du vill dra extra uppmärksamhet till en mycket liten souvenir, kan du sätta den i en glasbox. Du kan hitta massor av glasboxar och lådor i inredningsbutiker som passar till detta ändamål. På så vis får din lilla souvenir maximal uppmärksamhet!

4. Ge ditt favoritland en plats i ordboken

Har du ett land med en speciell plats i ditt hjärta som du gärna vill sätta i centrum på dina väggdekorationer? Då kan du skriva ut landets namn på högkvalitativt papper tillsammans med din egen beskrivning. Beskrivningen blir roligast om den fokuserar på dina egna minnen, upplevelser och favoritplatser i landet!

Därefter skriver du texten i stil med ett indexord i en ordbok (se bild). På så sätt kan du ge dina gäster en personlig presentation som visar din passion för landet.

5. Ordlekar

Ett annat sätt att lyfta fram dina vackra resebilder är genom att använda gamla alfapet-bokstäver. Ta ett alfapet-spel, som du inte längre använder och välj ut de bokstäver du behöver. Limma fast en liten magnet på baksidan av varje bokstav. Häng dina bilder på en magnetisk yta tillsammans med alfapet-bokstäverna (i rätt följd, naturligtvis ;-)).

Tips: Glöm inte att hänga upp de souvenirmagneter du har samlat på din resa!

6. Skapa en fotovägg i ett hörn – fotohörn

När du reser tar du med all säkerhet många snygga bilder. Det kan då kännas omöjligt att välja ut endast en bild för att skapa en väggdekoration. Men ta det bara lugnt! För här kommer en idé så du inte behöver vara så strikt i ditt urval av bilder.

Hitta en tom hörna i ditt hem. Framkalla flera små kvadratiska bilder som du sedan hänger upp på de mötande väggarna i ett hörn som en fotovägg – ett fotohörn. Innan du börjar är det bra om du skissar upp den form du vill täcka med maskeringstejp, för att ha en mall att följa när du sedan börjar sätta upp bilderna.

Du kan gruppera foton till exempel efter var de är tagna eller bara skapa fina färgkombinationer. En annan idé är att hänga bilderna i en bestämd form såsom ett hjärta, eller om du är riktigt grym – i form av själva landet de är tagna i!

7. Utländska sedlar på väggen

Du har nyss kommit hem från din resa och upptäcker att du endast har utländsk valuta i din plånbok. Vanligtvis skulle du lägga undan pengarna i en låda eller växla tillbaka dem. Men varför ska du gömma undan en sådan autentisk souvenir i en låda eller göra dig av med dem om de bara är småslantar, när du kan göra något riktigt roligt med dem?

Gör ett kollage av den utländska valutan på ett pappersark. Om du inte vill skada sedlarna kan du använda häftmassa i stället för lim. På så vis kan du enkelt ta bort dem senare. Sätt sedan ditt kollage i en ram, så är det klart!

Voilà, med dessa idéer till snygga och unika väggdekorationer är det lätt att hålla dina favoritresor färska i minnet! Och om du inte har tid och/eller pengar till en ny långresa inom den närmsta framtiden kan du fortfarande dagdrömma om de du redan gjort hemifrån din egen soffa!

Nyhet: Nu kan du enkelt skapa din egen fotovägg med hjälp av vår nyhet ”Canvas galleri” och ”Delad canvastavla”! Vi hjälper dig att sätta ihop en snygg fotovägg samt delar upp en bild på flera canvastavlor! Snyggt eller hur!?

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *