Minnestavla födsel – Spara minnen från ditt barns födsel på ett kreativt sätt!

Minnestavla födsel – Spara minnen från ditt barns födsel på ett kreativt sätt!

Baby shadow box eller minnestavla födsel har blivit riktigt populärt, och vi förstår varför! Framför allt är det extra kul att du nu enkelt kan skapa din egen med hjälp av Smartphotos #smartphotodiy. Istället för att lägga alla vackra minnen från ditt barns födsel och första levnadsår i en låda, kan du istället njuta av dem som en vacker inredningsdetalj. Se vår DIYfilm här nedan för att inspireras! Du kan dessuom även läsa vår enkla steg-för-steg guide för att veta hur du skapar din egen minnestavla från födseln eller ditt barns första år.

Detta behöver du för att skapa din Minnestavla födsel:

Allt du behöver för att skapa din minnestavla födsel
 • En ram med ett djup på minst 5 cm.
  (Ramen vi använder i detta tips är 50×50 cm med ett djup på 5 cm)
 • Snyggt tyg eller tapet att klä bakstycket på ramen
 • Limpistol
 • Färgade papper
 • Clips, knappnålar och mini-klädnypor
 • Hampasnöre
 • Hålslag
 • Penna, linjal och sax

Exempel på saker som du kan fylla din minnestavla födsel med:

Förslag på minnessaker till din minnestavla födsel.
 • Ultraljudsbild – t.ex. framkallad på lyxigt fotopapper
 • Foto på gravidmage, och första bilden på bebis – t.ex. en fotoremsa med tre bilder i samma bild: ultraljudsbild, bild på gravidmagen och första bilden på bebisen
 • Klistermärke – för att på ett snyggt sätt visa barnets födelsevikt och längd
 • Namntag – ett dekorativt sätt att visa barnets namn på
 • Runda klistermärken för att fästa på mini-vimplarna (ett klistermärke per bokstav i barnets namn)
 • Tackkort födsel – t.ex. någon av dessa ursöta varianter
 • Första babybodyn – har du sett att du kan skapa din egen design hos Smartphoto?
 • Första skorna
 • BB-armband
 • En napp

Så här gör du

Minnestavla födsel - baby shadow box

Du kan till exempel börja med att välja vilken bakgrund du vill ha på din tavla. Du kan bland annat klä bakstycket i tyg (vi valde ett vitt bomullstyg) eller tapetsera den med tapeten ni har i barnrummet. Sedan börjar det roliga arbetet med att skapa alla detaljer som gör din tavla både personlig och vacker.

Gör så här:

1. Skapa en mini-vimpel med barnets namn

Skapa mini-vimplar till din minnestavla födsel

Det är väldigt snyggt att skapa en minivimplar för att sätta som en rubrik på din tavla. Vi valde ett lite tjockare färgat papper och skapade sedan runda klistermärken där vi skrev en bokstav per klistermärke. Extra kul att samtidigt kunna skapa klistermärken med foton på. Sedan klippte vi ut vimplarna och fäste ett klistermärke på varje. Vi använde ett hålslag för att göra hål i pappret och trädde sedan igenom hampasnöre.

2. Framkalla betydelsefulla bilder och smycka din tavla

fotoremsa och bilder på lyxpapper

Vidare kan du se till att fylla din minnestavla med minnen i form av fotografier. Det finns vissa bilder som betyder lite mer än alla andra. Det kan vara den där ultraljudsbilden, en bild från gravidfotograferingen eller den där första bilden på bebisen. Du kan bland annat framkalla dessa bilder som tex en vacker fotoremsa eller bilder på lyxpapper, där du desstom kan lägga till en text under bilden.

3. Spara tackkortet som skickades ut till vänner och släkten vid födseln

tackkort födsel

Många väljer att skicka ett tackkort till släkt och vänner som uppmärksammade ert barns födelse. Se till att beställa ett extra kort och spara som minne. En väldigt vacker detalj att pynta er minnestavla med. Vi valde denna vackra design när vi skapade vårt kort.

4. Skriv barnets längd och födelsevikt

Etiketter

Det finns mång sätt att på ett snyggt sätt få med födelsedatum, födelsevikt och längd i er minnestavla födsel. En viktig detalj att ha med. Vi valde att framkalla etiketter där du kan lägga till både egen text och bild.

5. Spara de första bebiskläderna i din minnestavla födsel

Babybody

Att lägga med de första kläderna er bebis fick på BB är en gullig detalj som enkelt går att göra ännu mer personlig. Till exempel genom att ni skapat er egna design på baby bodyn. Andra minnessaker i klädväg som passar bra att ha med (storleksmässigt) är strumpor, mössa eller de första små skorna.

6. Limma fast dina saker och skapa din minnestavla!

Vacker minnestalva födsel

När alla saker som du vill ha med i din tavla är på plats börjar det roligaste, nämligen att sätta ihop din tavla. Börja med att testa dig fram genom att lägga ut sakerna på bakstycket av tavlan.

Ett bra tips för att få tavlan visuellt vacker är att arbeta med samma färgskala, samt att inte ha för många saker i din tavla. Välj ut de allra finaste och mest värdefulla detaljerna och spar resten i en låda.

Hoppas du blev inspirerad till att göra din egen tavla! En minnestavla går självklart även att göra på andra teman som till exempel bröllop eller minne från när du och din partner träffades.

Visa oss gärna vad du skapar!

Vill du se mer tips på roliga och enkla pyssel? Följ gärna vår youtube-kanal och prenumerera såklart på bloggen.

Vi blir väldigt glada om du delar med dig av det du har pysslat med dina foton. Tagga oss gärna på instagram @smartphotose eller använd #mysmartphoto.

Lycka till med pysslandet!

Läs även:
Present till nyfödd – 7 ursöta och personliga presenter till bebisen och föräldrarna!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *