Så skapar du en resebok fylld med vackra minnen!

Så skapar du en resebok fylld med vackra minnen!

Vem älskar inte att resa? Enda nackdelen jag ser med att resa är att tiden oftast går för fort! Innan du vet ordet av är det första dagen tillbaka på jobbet och semestern känns genast väldigt avlägsen. Det märkliga är att du även tycks ha glömt bort allt som hände. Nyfikna kollegor har såklart många frågor om din semester: ”Hur var det? Vad gjorde ni? Vart åkte ni?” Men allt du får fram till svar är: det var underbart, vi gjorde massor med roliga saker, åt god mat, hmm … Alla de där små trevliga detaljerna har plötsligt försvunnit ur minnet. Och det är synd, inte bara för dina kollegor utan även för dig själv! Så nästa gång det är dags för semester behöver det inte var så!

Har du redan bokat en resa i höst och har redan börjat längta? Du kan redan nu börja förbereda för resan. Här kommer lite inspiration till hur du enkelt kan skapa ett resebok under din resa, fylld av vackra och detaljerade minnen. Så här enkelt är det:

1. Innan resan  – resedagbok

Här är vårt första tips: få en bra start på ditt resebok med detaljer från när du förbereder din resa. Börja anteckna och ta foton så fort du fått fram din resväska. Känner du dig stressad eller har du koll på läget? Måste du smita ut och köpa en ny bikini? Har resebyrån informerat dig om att taxin till flygplatsen kommer klockan fem på morgonen? Letar du fortfarande efter en kattvakt? Eller behöver pappan i familjen gå till frisören? Skriv ner allt som gör dagen annorlunda från din vardagliga rutin.

Under resans gång är det också en bra idé att föra dagbok där du skriver ner roliga uttryck, misstag eller andra roliga händelser. Det spelar ingen roll hur obetydliga de än verkar, senare kommer de vara ett utmärkt sätt att väcka minnena till liv.

2. Under resan – låt barnen bidra

Om du reser med barn, låt då barnen få säga sitt i resemagasinet! De ser och upplever trots allt ur ett annat perspektiv, både bokstavligt och bildligt talat.

Ta med en barndagbok på resan där de kan vara kreativa och schemalägg en stund varje kväll där ni kan gå igenom dagen och skriva ner saker. Om de inte kan skriva än kan ni använda klistermärken. Bara låt de berätta medan du för anteckningar över deras berättelser och sedan kan de avsluta berättelsen kreativt med klistermärken.

En idé är att göra ett ark med klistermärken på förhand med deras egna ansikten som visar olika känslor. Be barnen visa hur man ser ut när man är arg, glad, ledsen, förvånad etc och fota med mobilen. Kommer garanterat att vara ett roligt inslag på resan.

3. Gör korta ljudinspelningar från resan

Tycker du att det låter som för mycket jobb att hålla på och anteckna under resan? Då kan du föra din resedagbok genom enkla ljudinspelningar. Spela in dig själv när du pratar om allt du ser och gör med hjälp av inspelningsfunktionen på din smartphone. Här kan du även låta barnen få göra sina egna inspelningar. När du kommer hem kan du en regnig dag lyssna på röstanteckningar och skriva ner det du vill spara samtidigt som du får dig ett gott skratt över alla situationer du kanske redan glömt bort.

4. Dela med dig av dina bilder från resan (inte bara digitalt)

I åldern för sociala medier håller vi våra vänner ögonblickligen uppdaterade om våra äventyr genom semesterbilder. Men ibland glömmer vi att även bevara fotona på ett säkert sätt till oss själva.

Du kan skapa en plats för dina foton i en fotobok (tips: se nedan). På det sättet har du en konkret souvenir som aldrig går sönder genom datorhaveri eller virus! Och det är så mycket mysigare att bläddra igenom en riktig fotobok tillsammans med nära och kära!

… och filmer

Trots att du inte kan spara det annat än just digitalt, ska du inte glömma bort att filma också! De fångar så många fler nyanser: sättet folket beter sig på, deras språk och barnens skratt, roliga skämt och otroliga äventyr (som din första lyckade volt ner i poolen 😉 ) Glöm inte att göra backupper av dina filmer på en extern hårddisk lite då och då.

Ge kameran eller smartphonen till dina barn lite då och då och låt dem fånga omvärlden genom sitt egna lilla perspektiv. De fokuserar ofta på saker du annars hade missat och de kommer att komponera bilder och filmer utan att bry sig om de traditionella reglerna.

5. Förvandla ditt resemagasin till en fotobok

Genom att dokumentera din resa under tiden du faktiskt reser har du redan gjort det största jobbet. Nu handlar det om att hitta ett vackert sätt att presentera alla dessa minnena. Och det är lätt, med fotoböckerna från smartphoto. Nedan finner du lite tips för att göra den till en underbar resebok:

  • Ordningsföljd: det är bäst att organisera ditt fotobok i kronologisk ordning. Det gör det lättare att berätta om resan samtidigt som du bläddrar igenom sidorna. Och för dig själv är det också roligare att kunna återuppleva resan igen och igen.
  • Kapitel: Gör tex ett kapitel per dag eller per plats kan du skapa ett kort kapitel där du sätter samman särskilda semesterfoton: särskild mat (fantastiskt god eller oätlig), rolig graffiti du såg, djur du stiftat bekantskap med (en hund, en duva, en salamander) eller en kollage av bilder där pappan i familjen ser uttråkad ut. 🙂
  • Barnen: i varje kapitel bör du reservera några sidor för citat, reseberättelser och känsloklistermärken från barnen. Det blir ett underbart sätt för dem att återuppleva minnena senare.
  • Plats för souvenirer: glöm inte bort att lämna lite utrymme i ditt fotoalbum där du kan klistra in alla dina biljetter, vykort och teckningar från barnen när du har fått hem din fotobok.

Så där, från och med nu behöver inte en punktering eller en skadad tå förstöra din resa helt. Tänk istället vilken spännande touch det ger till det mest originella reseboken någonsin!

Lycka till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *