Hur gör jag julkort med foto?

Hur gör jag julkort med foto?

Att göra egna snygga och proffsiga julkort är inte så svårt som man kan tro. Allt du behöver är ett foto (sparat digitalt) och internetuppkoppling, och sedan är du redo att sätta igång. Allt görs på nätet, och du kan till och med skapa julkortet direkt i din mobil. Nedan kan du se vår enkla ”steg för steg guide” på hur du gör personliga julkort med foto!

Utgå alltid från bilden

Julkort med foto

Att välja vilken bild du vill ha till julkortet är faktiskt det svåraste steget i hela skapandet. Om jag får ge ett råd så skulle det vara att satsa på en bild (eller bilder) som speglar er som familj eller de personer som du väljer att ha med på julkortet, vare sig det är katten, barnen eller mannen.

Det är kanske just därför som du inte bara ska satsa på den perfekta bilden, utan istället bjuda mottagaren på ett skratt. Har du till exempel ett barn som alltid måste spexa, och/eller ett barn som tar allting väldigt seriöst? Välj då en bild som visar just detta.

Personliga julkort med foto

 

Så kan du tänka vid val av format och storlek

Personliga julkort med foto

 

 

Nästa steg är att välja vilket format och storlek du vill ha på ditt kort. Här kan du även passa på att tänka lite ekonomiskt. Är du en person som älskar att skicka många julkort? Då är det smart att till exempel välja enkla julkort, i antingen stående eller liggande format. Dessa julkort kostar endast 8 kr styck (om du beställer mer än 10 st). Vill du ha ett lite lyxigare julkort så väljer du med fördel vikta kort med både framsida, baksida och ett uppslag. Vill du sticka ut extra mycket i högen av julkort? Då kan du till exempel välja ett kvadratiskt format eller ett i panorama format.

Vad gillar du för stil på julkort?

Julkort med foto

 

Är du en person som föredrar det traditionella utseendet på julkorten 2018? Eller gillar du ett mer modernt formspråk? Eller föredrar du julkort i retrostil?  Vad du än gillar så tror jag att du kan hitta en favorit på smartphoto.se. Här finns det nämligen närmare 100 olika juldesign, allt ifrån stilig akvarell till grafiska mönster. Nytt för i år är även julkort med spetskant (som du ser på bilden här ovan).

Här får du ett litet smakprov på några av 2018 års favoriter:

Har du svårt att välja design på ditt kort?

Är urvalet av designs för stort? Ett tips är att återigen utgå från din bild, eller dina bilder.  Har du svårt att endast välja en bild? Då kan du väldigt enkelt filtrera ut så att det bara visas designs som har fler än en bildzon. Så här ser det ut:

julkort -antal bilder

Med hjälp av filterfunktionen kan du enkelt välja ut att bara visa designs i en viss färg. Till exempel enkla fotokort i guld med fler än en bildzon.

Måste jag ha text på engelska?

Detta är en mycket vanlig fråga som vår kundservice får. Och svaret är självklart nej. Texten du ser när designen visas är bara en exempeltext. När du väl har valt din design så kan du själv välja vad du vill skriva i textfältet. (Det finns dock några få undantag där texten är en del av designen). Här ser du ett exempel på hur designen visas på sidan och hur det sedan ser ut i redigeringsverktyget:

julkort text

Kom ihåg att även lägga till egen text på kortets baksida!

Tips! Vi ser att många glömmer bort att lägga dit egen text på baksidan av julkortet (vid beställning av enkla julkort). Här finns det massor av plats för att skriva en personlig hälsning. Du växlar mellan fram och baksida på kortet i redigeringsverktyget när du valt din design. Längst till höger på skärmen hittar du en ikon för framsida och en ikon för baksida. Fyller du inte i en egen text så kommer baksidan att vara utan text.

Julkort fram- och baksida

 

 

Så lyxar du till årets julkort

Det sista du kan göra är att välja att lyxa till årets julkort ännu lite mer. Detta kan du göra genom att istället för att trycka ditt kort på standardpapper – välja gnistrande papper eller papper med en matt struktur:

  • Dubbelsidigt gnistrande papper av hög kvalitet 300 g
  • Matt strukturerat papper av hög kvalitet 300 g

En annan sak är att välja ett färgat kuvert. Vita kuvert ingår alltid i kortpriset, men sedan kan du enkelt välja färgade kuvert för 2 kr styck. Välj mellan färgerna:

  • Grön
  • Blå
  • Mörkröd
  • Lavendel
  • Ljusbrun
  • Svart

Alla dessa valmöjligheter kommer upp som en fråga när du väl är klar med ditt kort.

Tips: Vill du att ditt julkort ska sticka ut från mängden redan innan mottagaren har öppnat kuvertet? Passa på att göra egna kuvertklistermärken och fäst på kuvertet.

 

Här får du också en egen guide hur du skapar dina kort:

Just nu är vår julkampanj i full gång!
Klicka här för mer info 🙂

 

Sofie är PR & Social Media Manager på smartphoto och ansvarar även för innehållet på smartblogg. Hon brinner för fotografering och att inspirera fler till att skapa med sina bilder. Har du tips om vad du vill att hon tar upp? Maila instagram@smartphoto.com

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.