Grattis pappa – så firar du nyblivna pappan på Fars dag!

Grattis pappa – så firar du nyblivna pappan på Fars dag!

Det närmar sig Fars dag! Kanske är det första gången detta ska firas i er nya lilla familj? Att bli pappa för första gången är ofantligt stort och helt magiskt. Men samtidigt är det en av livets största omställningar och utmaningar. Nu ska han gå från det spontana livet med stort utrymme för jobb, träning och vänner till att byta blöja, vara vaken på nätter och noggrant planera in de där små stunderna av egentid. Att bli pappa (vi går inte ens in på att bli mamma i detta inlägget, men ni förstår 😉 ) för första gången är inte lätt. För bakom hans strålande leende gömmer det sig ofta en massa frågor. Vilken sida av blöjan ska vara framåt? Hur många gånger äter ett nyfött barn per dag? Han måste även snabbt kunna svara på frågor om vikt, längd, ålder (exakt i veckor) och än värre: han är inte längre nummer ett i sin frus/sambos liv. 

Att vara ny som pappa är ingen barnlek (eller mamma heller för den delen)! Därför är hans första fars dag ett utmärkt tillfälle att fira lite extra och komma med den där unika presenten.

Men kanske saknar du helt idéer just nu (du är ju också ny som förälder men allt vad det innebär). Sluta fundera, för vi har nämligen tänkt åt dig. Vi ger dig två enkla och unika presentidéer till en riktigt lyckad första fars dag!

1. Fars dag – ge bort ett presentkort för två

Det är inget man pratar om, men det är inte mindre sant för det: Under de första månaderna efter babyns ankomst är det inte mycket romantik. Så vilken bättre fars dag present kan man föreställa sig än lite egen tid för två! Hitta först en passande barnvakt (här är mor- eller farföräldrar alltid ett säkert kort) så du kan gå ut med lugn i sinnet. Tiden ni är borta kan alltid anpassas efter om du flaskmatar eller om det bara är amning som passar den lille. Det viktigaste är att ni kommer iväg, om så bara för en stund. Överraska honom redan på morgonen på hans första fars dag med ett presentkort.

Tips: att skapa sitt eget presentkort är mer originellt än att endast köpa ett. Så här gör du:

Om du har kunskapen är det alltid bra att använda dig av Photoshop för att skapa ett eget presentkort. Använd till exempel ett foto från till exempel ett SPA, och hitta ett roligt sätt att byta ut ansiktena på de redan befintliga modellerna på bilden till era. Bilden du skapat laddar du sedan upp på smartphoto.se och välj sedan att skapa ett fotokort. På baksidan kan du skriva vad ert presentkort gäller för. Här kan du välja dags-SPA eller om ni redan nu vågar SPA med övernattning. Alltid läskigt att lämna bort barnet över natten för första gången.

Om du hellre vill göra allt lite enklare, välj då ett fotokort med texten ”Jag älskar dig”, och lägg till en egen text som beskriver varför han är värd detta presentkort. Är det för att ni gör denna ”livets största resa” tillsammans och att han stadigt har stått sida vid sida under hela graviditeten och den första tiden som mamma? Eller för att han så snabbt har visat att han verkligen är världens bästa pappa?

Att skapa tid för er att vara tillsammans är en vana som ni sedan gärna får fortsätta med. Det kanske inte riktigt alltid går hand i hand att åka ofta på SPA med att vara föräldraledig – rent ekonomiskt. Men här kommer ett tips på hur ni enkelt kan spara: Varje gång ni byter en blöja, lägg då en femma i sparbössan. Vid slutet av varje månad kan ni räkna hur mycket det finns i sparbössan och använda pengarna till något roligt tillsammans!

2. Fars dag -Latmaskkuponger

Pappa gör inte alltid det han borde göra. Man kan säga det till honom 100 gånger, men ändå fäller han inte ner toalocket. Men tänk om man kunde kombinera en present till den nybakade pappan med lite nyttig mental träning? Använd ett personligt anteckningsblock och skapa ett personligt litet kuponghäfte med presentkort till alla möjliga sorters småjobb:

 • Lägga sina kläder i tvättkorgen efter morgonduschen
 • Tvätta bilen
 • Gå en runda med hunden
 • Betala räkningar
 • Gå ut med soporna

Om han är superlat kan han ge jobbet till dig mot ett presentkort.
Han blir glad att han slipper göra det, och du blir glad därför att något påminner honom om att vissa jobb helt enkelt måste göras. ?

3. Roliga T-shirts eller tröjor till en stolt pappa!

Vill du göra hans första fars dag en dag att minnas? Ge honom en rolig T-shirt eller Tröja som beskriver hur det är att vara pappa med några få ord. Här är några idéer till gulliga texter som du gärna får ta rakt av:

 • Babyparkering – se bild ovan (därför att bebisar i regel tycker om att somna på pappas mage i soffan)
  *Klicka på följande länkar i vit eller svart och ladda ner den och sedan skapar du en T-shirt här
 • Ja, han/hon är min (för pappa blir ofta, skämtsamt, frågat om barnet är hans)
 • Inget prat om bebisar, tack (för att slippa svåra frågor)
 • Tack, hon/han är lik sin pappa (det passar till alla de komplimanger folk ger till babyn)
 • T-shirt pappa: Sover… när han/hon vaknar. Body till bebisen: Sover fridfullt… när han är vaken. Du hittar baby bodyn här
 • Jag har överlevt min första månad som pappa!
 • P för Pappa

På denna första fars dag kan er lilla son eller dotter inte göra en present själv, utan allt hänger på dig som mamma! Men som trött nybliven mamma kan det vara svårt att vara kreativ. Men ta bara ett av tipsen ovan (eller fler). Det behöver inte vara krångligt eller innebära en massa arbete att göra en present som den nyblivne pappan kommer att älska. Gör hans första fars dag till en rolig dag!

Att ge bort en vacker bild på barnet är också såklart alltid en fantastisk gåva! Det är ju det absolut finaste ni har. En svartvit förstoring på sovande bebis är bara så vackert!

Hoppas er första fars dag blir en fantastisk dag!

Psst: Givetvis går många av tipsen att nyttja även fast det inte är första Fars dag 😉

 

På dagtid bloggar Karen för smartphoto, men efter jobbet dansar hon salsa eller myser med sina husdjur. Hon gillar att resa utanför Europa när hon får tillfälle. Av Karen får du instruktioner och nya idéer för hur du använder produkter från smartphoto. Ju mer originellt, desto roligare!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *