Fotoskola: Den perfekta syskonbilden – går det verkligen att lyckas?

Fotoskola: Den perfekta syskonbilden – går det verkligen att lyckas?

Alla som någon gång har försökt sig på att fota två barn, eller fler, vet hur svårt det kan vara. Vare sig det är syskon, kusiner eller kompisar som ska fotas är det en stor utmaning bara att få dem att stå still på samma yta. Att få den perfekta bilden känns nästan omöjligt. 

Vi blev därför väldigt glada när vi fick detta fantastiska tips från fotografen Juliana Wiklund. Det är en lek som på ett naturligt och mycket roligt sätt får barnen att glömma kameran och ändå se kärleksfulla och glada ut. Hon kallar det ”viskleken”. Håll till godo:

Så lyckas du med det perfekta syskonporträttet
Tålamod och viljan att stå still är det som gör syskonfotograferingen extra tuff. Det är svårt att lyckas med att fota ett barn och nu ska du dessutom få två barn att stå still samtidigt och gärna samspela med varandra. Det är få lekar som är så bra för just detta ändamål som viskleken. Juliana berättar:

”Barnen sitter automatiskt nära varandra, kramar och pussar varandra och ser så där härligt glada ut, utan att du behöver säga; krama varandra – pussa varandra…”

Med viskleken så tar du fokus från själva fotograferingen till leken och detta är hela hemligheten med att lyckas med att fotografera barn. Sänk kraven och lek fram bilderna. Viskleken är ett perfekt exempel på en sådan lek och resultaten kan bli fantastiska bilder.

Viskleken - att lyckas med syskonporträtt

Två bröder leker viskleken ute på gräsmattan. Underbar bild!

Så här leker du viskleken:

1. Välj noga ut plats där ni ska vara – bra med ljus och undvik direkt solljus.

2. Engagera gärna flera vuxna i leken, då det är en tävling mellan vuxna och barn.

3. Se till att barnen förstår vad leken går ut på. Var entusiastisk och heja på barnen.

4. Barnen ska viska ett ord till varandra och de vuxna ska lyckas gissa vilket ordet är. Barnen ska därför inte kupa handen framför munnen, vilket gör att viskningen ser ut som en puss.

Vad går leken ut på?
Allt handlar om att få barnen att sitta nära varandra utan att faktiskt behöva säga åt dem att göra det. När barnen viskar gissar föräldrarna (eller det vuxna laget). Här är det bra att gissa på många roliga saker så att barnen skrattar (använd barnhumor så blir det många skratt, allt är tillåtet). Låt givetvis barnen vara det mest framgångsrika laget. Då får du även superfina vinnarbilder.

Syskonpoträtt

Viskleken tar också fram tävlingsandan och skapar naturligt ett barnlag där framgången i leken visar sig som glädje och samhörighet.

Ett syskonporträtt blir enkelt en vacker väggdekoration. Har du upptäckt alla alternativ på väggdekorationer hos smartphoto? Har du inte tittat in på denna sida redan så gör det nu.

(I samarbete med moderskeppet.se)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *