5 tips – så blir du en bättre sommarfotograf

5 tips – så blir du en bättre sommarfotograf

På sommaren har vi som bor i Norden en stor fördel mot många andra platser – jag pratar förstås om de långa ljusa dagarna och det fantastiska ljuset! Nu är tiden då du ska passa på att fota massor och riktigt bunkra upp med härliga bilder och motiv. Men hur blir du en bättre sommarfotograf? Det finns många enkla knep på hur du i sommar kan bli en ännu bättre fotograf, utan proffsutrustning eller dyra fotokurser. Vi listar våra 5 bästa tips!

sommarfotograf

1. Sommarfotograf – ta många bilder!

Sedan det digitala fotot kom har vi fått så många fler möjligheter. Dels ser vi direkt i displayen på kameran om bilden blev ok, blundade någon, lyckades du frysa det rörliga motivet eller fångade du precis det ögonblicket du ville? Genom att ta flera bilder av samma motiv eller händelse ökar du möjligheten att få den perfekta bilden. Blir det många bra bilder är det dessutom en rolig idé att framkalla en serie med bilder med samma motiv eller händelse – snyggt att sätta upp på väggen!

Sommarfotograf - framkalla bilder

 

2. Sommarfotograf – var sparsam med att fota i direkt solljus

Det vackra sommarljuset ska du absolut ta till vara på. Men det är mer ljuset i sig än det direkta solljuset. Tänk därför efter vart personen eller motivet du tänker fota är placerat när du tar din bild. Att fota i direkt solljus kan nämligen skapa väldigt hårda skuggor där delar av till exempel ett ansikte kan döljas helt i skugga. Har personen solen rakt i ögonen blir också oftast effekten att personen kisar, vilket heller inte alltid är det bästa. Fota istället i skuggan av ett träd och du får det härliga sommarljuset i bilden utan de tråkiga hårda skuggorna (eller vänta in ett tillfälle då solen tillfälligt gått i moln).

3. Använd blixt när du fotar i motljus och magi kan uppstå!

Kvällsfotografering med solnedgång i bakgrunden kan ge magiska bilder, som gjorda att skapa vacker fotokonst av. Men att fota i motljus kan ibland upplevas lite svårt. Genom att använda den inbyggda blixten blir motivet i förgrunden upplyst och tydligt samtidigt som bakgrunden blir så vacker som den var, där och då.

Använd blixt i motljus

4. Fånga ögonblicket med en kort slutartid

Sommaren är ofta fylld av action och fartfyllda äventyr. Barn som badar, pappor som dyker från en höga klippor eller hunden som springer över ängen med fladdrande öron. Genom att ha en kortare slutartid eller sätta din kamera i läge ”sport” fryser du ögonblicket precis som det är utan att få en suddig bild, en så kallad rörelseoskärpa. Med den perfekta actionfyllda bilden är det lätt att skapa fotoprodukter som får alla att stanna till och kolla. Satsa på en fotoprodukt som du använder i din vardag som t ex ett mobilskal eller en matlåda som garanterat kommer att få uppmärksamhet.

Kort slutartid

5. Skapa teman redan innan du börjar foto

När du ska skapa fotoböcker, eller framkalla bilder och sätta in i album, är det otroligt roligt att göra böcker på olika teman. Tänk i dessa teman redan när du fotar. Klassiska teman för sommaren är givetvis resan utomlands eller bilder från sommarstugan. Men det finns också teman i vardagen värda att föreviga. Varför inte passa på att upptäcka närområden eller välja ett annat perspektiv och krypa ner i rabatten och fota växter i detalj.

fotobok - sommarbilderna i en bok

Vill du ha mer inspiration vad du kan göra av dina fina sommarbilder?
Besök smartphoto.se

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *