5 tips – så blir du en bättre sommarfotograf

5 tips – så blir du en bättre sommarfotograf

På sommaren har vi som bor i Norden en stor fördel mot många andra platser – jag pratar förstås om de långa ljusa dagarna och det fantastiska ljuset! Nu är tiden då du ska passa på att fota massor och riktigt bunkra upp med härliga bilder och motiv. Men hur blir du en bättre sommarfotograf? Det finns många enkla knep på hur du i sommar kan bli en ännu bättre fotograf, utan proffsutrustning eller dyra fotokurser. Vi listar våra 5 bästa tips!

sommarfotograf

Sommaren är tiden då vi verkligen kan lyckas med våra bilder

1. Sommarfotograf – ta många bilder!

Sedan det digitala fotot kom har vi fått så många fler möjligheter. Dels ser vi direkt i displayen på kameran om bilden blev ok, blundade någon, lyckades du frysa det rörliga motivet eller fångade du precis det ögonblicket du ville? Genom att ta flera bilder av samma motiv eller händelse ökar du möjligheten att få den perfekta bilden och bli en bättre sommarfotograf. Blir det många bra bilder är det dessutom en rolig idé att framkalla en serie med bilder med samma motiv – snyggt att sätta upp på väggen!

framkallade bilder

Framkalla flera bilder från samma händelse motiv och skapa en fotovägg

Eller satsa på att samla sommarens allra bästa bilder och framkalla som kvadratiska bilder och sätt upp dem i ett mönster på väggen.

framkalla sommaren bästa bilder

Sätt upp dina bästa bilder från sommaren i formen av ett hjärta!

2. Sommarfotograf – var sparsam med att fota i direkt solljus

Det vackra sommarljuset ska utnyttjas. Men det är mer ljuset i sig än det direkta solljuset. Tänk därför efter vart personen eller motivet du tänker fota är placerat när du tar din bild. Att fota i direkt solljus kan nämligen skapa väldigt hårda skuggor där delar av till exempel ett ansikte kan döljas helt i skugga. Har personen solen rakt i ögonen blir också oftast effekten att personen kisar, vilket heller inte alltid är det bästa. Fota istället i skuggan av ett träd och du får det härliga sommarljuset i bilden utan de tråkiga hårda skuggorna.

sommarfotograf fota i skuggan

Att fota i skuggan när solen skiner starkt skapar ljusa bilder utan hårda skuggor.

3. Använd blixt när du fotar i motljus och magi kan uppstå!

Kvällsfotografering med solnedgång i bakgrunden kan ge magiska bilder, som gjorda att skapa vacker väggkonst av. Men att fota i motljus kan vara lite svårt. Genom att använda den inbyggda blixten blir motivet i förgrunden upplyst och tydligt samtidigt som bakgrunden blir så vacker som den var, där och då.

En bild i motljus kan lätt bli magisk!

En bild i motljus kan lätt bli magisk!

Blixt i motljus

Använd blixt när du fotar i motljus. Fånga det vackra kvällsljuset

4. Fånga ögonblicket med en kort slutartid

Sommaren är ofta fylld av action och fartfyllda äventyr. Barn som badar, pappor som dyker från en höga klippor eller hunden som springer över ängen med fladdrande öron. Genom att ha en kortare slutartid eller sätta din kamera i läge ”sport” fryser du ögonblicket precis som det är utan att få en suddig bild, en så kallad rörelseoskärpa. Med den perfekta actionfyllda bilden är det lätt att skapa fotoprodukter som får alla att stanna till och kolla. Satsa på en fotoprodukt som du använder i din vardag som t ex ett mobilskal eller en matlåda som garanterat kommer att få uppmärksamhet.

Sommarfotograf - fånga ett motiv i rörelse

Sommarfotograf – fånga ett motiv i rörelse

5. Skapa teman redan innan du börjar foto

När du ska skapa fotoböcker, eller framkalla bilder och sätta in i album, är det otroligt roligt att göra böcker på olika teman. Tänk i dessa teman redan när du fotar. Klassiska teman för sommaren är givetvis resan utomlands eller bilder från sommarstugan. Men det finns också teman i vardagen värda att föreviga. Varför inte passa på att upptäcka närområden eller välja ett annat perspektiv och krypa ner i rabatten och fota växter i detalj.

Fotobok

Skapa en fotobok med ett tema – t ex över familjesemestern

Vill du ha mer inspiration vad du kan göra av dina fina sommarbilder?
Besök smartphoto.se

 

Sofie är PR & Social Media Manager på smartphoto och ansvarar även för innehållet på smartblogg. Hon brinner för fotografering och att inspirera fler till att skapa med sina bilder. Har du tips om vad du vill att hon tar upp? Maila instagram@smartphoto.com

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *