🥳 Fira 50 år med Smartphoto: 1972-2022!

🥳 Fira 50 år med Smartphoto: 1972-2022!

I år firar Smartphoto hela 50 år! Det är mycket som har hänt sedan vi slog upp portarna till vårt fotolabb i Tanumshede 1972, då som ExtraFilm. Sedan 2011 heter vi Smartphoto och idag är vi ett av Europas marknadsledande e-handelsföretag inom fotoprodukter och personliga presenter. I detta blogginlägg gör vi en tillbakablick om vad som har hänt under dessa 50 år. Och det är väldigt mycket kan vi lova. Välkommen!

Smartphoto idag: 2022

I år är det exakt 50 år sedan vi började framkalla foton i Sverige och idag kan vi stoltsera med att vi årligen sänder ut fotoprodukter till över fyra miljoner kunder i 12 länder runt om i Europa, från våra två fotolabb. Vi brinner för att hjälpa dig att bevara dina foton och minnen och försöker varje dag att hitta smarta sätt för att få ut det mesta av de speciella stunderna i livet. Det ska vara enkelt och kul att skapa med dina bilder! Därför kan du direkt online, utan att ladda ner någon programvara, framkalla och njuta av dina foton. Vi är glada när vi kan få dig att le och återupptäcka dina foton och minnen på nya, kreativa och roliga sätt.

Titta in i ett av våra fotolabb – vår nya presentfabrik!

Smartphoto då: ExtraFilm – Tanumshede 1972

Foto från Strömstads tidning. Fotograf: Jenny Johansson

Tänk att det i år har gått 50 år sedan vi slog upp våra portar till fotolabbet i Tanumshede. Här framkallades bilder från hela Sverige som kunderna skickade in och beställde via postorder. Minns du fotopåsarna där filmrullarna las ner och skickades iväg? Tillbaka kom dina färdiga fotokopior och en ny filmrulle att ladda kameran med – en ExtraFilm. Det var det som var företagsnamnets betydelse. Framkalla dina bilder och få en extra film tillbaka. Det var en av sakerna att ExtraFilm var obestridd marknadsledande.

Följ med oss in och se hur det såg ut inne i fotolabbet i Tanumshede. Tack TV-fyrstads som gjorde detta reportage någon gång på 90-talet. Reporter: Carina Lindskog.

Ta en titt in i vårt första fotolabb

Att arbeta på ExtraFilm

Som mest hade ExtraFilm i Tanumshede 175 anställda (1998), och därutöver uppåt hundra sommaranställda, när trycket var som högst. Kirsi, som idag arbetar på kundservice på Smartphoto arbetade även på ExtraFilm-tiden (1994-1999) i Tanumshede, berättar:

På den tiden var det ju enbart analoga beställningar från filmrullar och negativ. Vi arbetade med små, klumpiga och väldigt långsamma datorer. En stor del av min arbetstid gick även åt till att öppna mängder med brev varje dag. Brev som innehöll negativ till efterbeställningar. Idag skickas ju allt digitalt.

Ett bolag i ständig framkant – online sedan 1996!

I år är det även 26 år är sedan vi lanserades på Internet, vilket vi var en av de första i fotobranschen att göra. I samband med att vi firade 20 år på nätet berättade Bengt-Åke Logenius som var VD för ExtraFilm 1996:

– E-handeln började sätta fart och vi såg en möjlighet att öka försäljningen genom att fånga den växande konsumtionen via Internet.

När ExtraFilm nu fanns på Internet gavs kunderna även möjlighet att beställa fotoutrustning till exempel genom ett stort utbud av kameror, fotoalbum och ramar. Eftersom kameran fortfarande var enbart analog fortsatte kunderna att skicka in sina filmrullar via fotopåsar och postorder.

Från analogt till digitalt

1990 lanserades den första kommersiellt tillgängliga digitalkameran, men det skulle dröja ytterligare några år tills den digitala tekniken helt ersatte den analoga för gemeneman. Men det ändrade helt om spelplanen. Digitaliseringen av fotot öppnade upp för oändliga möjligheter! Både när det kommer till att fota men även till hur du framkallar dina bilder.

Med den nya digitala tidsålderns frammarsch valde ExtraFilm att förnya sig för att erbjuda kunderna nya fördelar. Vi gick över till att börja framkalla nästan helt digitalt och bytte namn till Smartphoto. Produktionen flyttade då till Belgien med en ny och modern digital maskinpark. Sedan dess har det bara fortsatt framåt och idag erbujder vi våra kunder hundratals olika sätt att njuta av sina bilder. Under 2020 kunde vi stoltsera med att öppna vårt andra fotolabb – en presentfabrik. Allt för att kunna möta den fortsatt stora efterfrågan på personliga presenter.

Den som söker en rolig fotoidé hittar den på Smartphoto.se!

Idag har vi, tack vare digitalisering av fotot, hundratals roliga och kreativa sätt att framkalla dina bilder på. Till exempel en vacker fotocanvas, trätavla, fotokalender, tryck på kläder, kuddar, mobilskal eller kakburk. Vi har också ett väldigt stort utbud av färdiga mallar och designs för alla våra produkter. Allt för att det ska bli så enkelt som möjligt för dig att skräddarsy en fantastisk present till någon du håller kär eller som ett minne till dig själv.

I år firar vi den långa erfarenhet vi har av att framkalla bilder med precis samma glädje som 1972. Vi hoppas att du följer med oss i vårt firande. Under hela 2022 kommer vi att fira vårt jubileumsår. Besök smartphoto.se/jubileum50 för att ta del av aktuella erbjudanden, tävla och massor av andra happenings.

Vi ses! 🥳

Sofie är PR & Social Media Manager på smartphoto och ansvarar även för innehållet på smartblogg. Hon brinner för fotografering och att inspirera fler till att skapa med sina bilder. Har du tips om vad du vill att hon tar upp? Maila instagram@smartphoto.com

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.