đŸ„ł Fira 50 Ă„r med Smartphoto: 1972-2022!

đŸ„ł Fira 50 Ă„r med Smartphoto: 1972-2022!

I Är firar Smartphoto hela 50 Är! Det Àr mycket som har hÀnt sedan vi slog upp portarna till vÄrt fotolabb i Tanumshede 1972, dÄ som ExtraFilm. Sedan 2011 heter vi Smartphoto och idag Àr vi ett av Europas marknadsledande e-handelsföretag inom fotoprodukter och personliga presenter. I detta blogginlÀgg gör vi en tillbakablick om vad som har hÀnt under dessa 50 Är. Och det Àr vÀldigt mycket kan vi lova. VÀlkommen!

Smartphoto idag: 2022

I Är Àr det exakt 50 Är sedan vi började framkalla foton i Sverige och idag kan vi stoltsera med att vi Ärligen sÀnder ut fotoprodukter till över fyra miljoner kunder i 12 lÀnder runt om i Europa, frÄn vÄra tvÄ fotolabb. Vi brinner för att hjÀlpa dig att bevara dina foton och minnen och försöker varje dag att hitta smarta sÀtt för att fÄ ut det mesta av de speciella stunderna i livet. Det ska vara enkelt och kul att skapa med dina bilder! DÀrför kan du direkt online, utan att ladda ner nÄgon programvara, framkalla och njuta av dina foton. Vi Àr glada nÀr vi kan fÄ dig att le och ÄterupptÀcka dina foton och minnen pÄ nya, kreativa och roliga sÀtt.

Titta in i ett av vĂ„ra fotolabb – vĂ„r nya presentfabrik!

Smartphoto dĂ„: ExtraFilm – Tanumshede 1972

Foto frÄn Strömstads tidning. Fotograf: Jenny Johansson

TĂ€nk att det i Ă„r har gĂ„tt 50 Ă„r sedan vi slog upp vĂ„ra portar till fotolabbet i Tanumshede. HĂ€r framkallades bilder frĂ„n hela Sverige som kunderna skickade in och bestĂ€llde via postorder. Minns du fotopĂ„sarna dĂ€r filmrullarna las ner och skickades ivĂ€g? Tillbaka kom dina fĂ€rdiga fotokopior och en ny filmrulle att ladda kameran med – en ExtraFilm. Det var det som var företagsnamnets betydelse. Framkalla dina bilder och fĂ„ en extra film tillbaka. Det var en av sakerna att ExtraFilm var obestridd marknadsledande.

Följ med oss in och se hur det sÄg ut inne i fotolabbet i Tanumshede. Tack TV-fyrstads som gjorde detta reportage nÄgon gÄng pÄ 90-talet. Reporter: Carina Lindskog.

Ta en titt in i vÄrt första fotolabb

Att arbeta pÄ ExtraFilm

Som mest hade ExtraFilm i Tanumshede 175 anstÀllda (1998), och dÀrutöver uppÄt hundra sommaranstÀllda, nÀr trycket var som högst. Kirsi, som idag arbetar pÄ kundservice pÄ Smartphoto arbetade Àven pÄ ExtraFilm-tiden (1994-1999) i Tanumshede, berÀttar:

– PĂ„ den tiden var det ju enbart analoga bestĂ€llningar frĂ„n filmrullar och negativ. Vi arbetade med smĂ„, klumpiga och vĂ€ldigt lĂ„ngsamma datorer. En stor del av min arbetstid gick Ă€ven Ă„t till att öppna mĂ€ngder med brev varje dag. Brev som innehöll negativ till efterbestĂ€llningar. Idag skickas ju allt digitalt.

Ett bolag i stĂ€ndig framkant – online sedan 1996!

I Ă„r Ă€r det Ă€ven 26 Ă„r Ă€r sedan vi lanserades pĂ„ Internet, vilket vi var en av de första i fotobranschen att göra. I samband med att vi firade 20 Ă„r pĂ„ nĂ€tet berĂ€ttade Bengt-Åke Logenius som var VD för ExtraFilm 1996:

– E-handeln började sĂ€tta fart och vi sĂ„g en möjlighet att öka försĂ€ljningen genom att fĂ„nga den vĂ€xande konsumtionen via Internet.

NÀr ExtraFilm nu fanns pÄ Internet gavs kunderna Àven möjlighet att bestÀlla fotoutrustning till exempel genom ett stort utbud av kameror, fotoalbum och ramar. Eftersom kameran fortfarande var enbart analog fortsatte kunderna att skicka in sina filmrullar via fotopÄsar och postorder.

FrÄn analogt till digitalt

1990 lanserades den första kommersiellt tillgÀngliga digitalkameran, men det skulle dröja ytterligare nÄgra Är tills den digitala tekniken helt ersatte den analoga för gemeneman. Men det Àndrade helt om spelplanen. Digitaliseringen av fotot öppnade upp för oÀndliga möjligheter! BÄde nÀr det kommer till att fota men Àven till hur du framkallar dina bilder.

Med den nya digitala tidsĂ„lderns frammarsch valde ExtraFilm att förnya sig för att erbjuda kunderna nya fördelar. Vi gick över till att börja framkalla nĂ€stan helt digitalt och bytte namn till Smartphoto. Produktionen flyttade dĂ„ till Belgien med en ny och modern digital maskinpark. Sedan dess har det bara fortsatt framĂ„t och idag erbujder vi vĂ„ra kunder hundratals olika sĂ€tt att njuta av sina bilder. Under 2020 kunde vi stoltsera med att öppna vĂ„rt andra fotolabb – en presentfabrik. Allt för att kunna möta den fortsatt stora efterfrĂ„gan pĂ„ personliga presenter.

Den som söker en rolig fotoidé hittar den pÄ Smartphoto.se!

Idag har vi, tack vare digitalisering av fotot, hundratals roliga och kreativa sÀtt att framkalla dina bilder pÄ. Till exempel en vacker fotocanvas, trÀtavla, fotokalender, tryck pÄ klÀder, kuddar, mobilskal eller kakburk. Vi har ocksÄ ett vÀldigt stort utbud av fÀrdiga mallar och designs för alla vÄra produkter. Allt för att det ska bli sÄ enkelt som möjligt för dig att skrÀddarsy en fantastisk present till nÄgon du hÄller kÀr eller som ett minne till dig sjÀlv.

I Är firar vi den lÄnga erfarenhet vi har av att framkalla bilder med precis samma glÀdje som 1972. Vi hoppas att du följer med oss i vÄrt firande. Under hela 2022 kommer vi att fira vÄrt jubileumsÄr. Besök smartphoto.se/jubileum50 för att ta del av aktuella erbjudanden, tÀvla och massor av andra happenings.

Vi ses! đŸ„ł

Sofie Àr PR & Social Media Manager pÄ smartphoto och ansvarar Àven för innehÄllet pÄ smartblogg. Hon brinner för fotografering och att inspirera fler till att skapa med sina bilder. Har du tips om vad du vill att hon tar upp? Maila instagram@smartphoto.com

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *