Fira våffeldagen – 😋våra favoritrecept och de bästa tipsen för hur du kan fira!

Fira våffeldagen – 😋våra favoritrecept och de bästa tipsen för hur du kan fira!

Vi närmar oss vår favoritdag – våffeldagen (egentligen är alla dagar, där vi får äta något gott, vår favoritdag 😂). Här har vi samlat våra absoluta favoritrecept från fina matkreatörer. Vi gräver också lite i historien bakom att vi har denna dag. Varför firar vi egentligen våffeldagen? Men framförallt ger vi våra bästa tips på hur du kan fira dagen på allra bästa sätt!

Varför firar vi våffeldagen?

Vet du om att själva våffeldagen uppkom tack vare en felsägning? Detta är vi såklart väldigt tacksamma för idag. Alla vill väl ha en dag där vi bara kan frossa i härliga våfflor?
I år infaller våffeldagen torsdagen den 25 mars. Våffeldagen inträffar alltid på samma dag som Jungfru Marie bebådelsedag, vilket är en kyrklig högtid som historiskt sett också fick markera vårbrukets början. Dagen brukar även kallas för vårfrudagen. Det sägs att namnet våffeldagen kommer efter att någon uttalade vårfrudagen felaktigt och att det istället blev våffeldagen.

När började vi äta våfflor?

Själva våfflan kom till redan på medeltiden. Men den moderna våfflan som den ser ut idag tros ha börjat ätas på tidigt 1800-tal. På den tiden ansågs våfflan vara en riktigt lyxig delikatess. Ingredienser som mjöl, ägg, smör, grädde och sylt var rena lyxvaror för de flesta. Idag finns det oändligt många recept och lika många alternativ av tillbehör och sätt att äta våfflor på. Fördrar du till exempel matiga våfflor eller är du mer för de klassiska efterättsvåfflorna?

Våffeldagen – de bästa recepten!

Våffla Foto: @anna_winer

När det kommer till att hitta det bästa receptet för den perfekta våfflan så finns det många att välja mellan. Min egen absoluta favorit är en riktigt frasig våffla som ska gräddas precis innan den ska ätas. Vi har samlat ihop våra favoritrecept som vi nu vill dela med dig här nedan.
Foto: @anna_winer

  • Frasvåfflan
    Tareq Taylors frasiga våfflor – Den fantastiska matkreatören Tareq Taylor har tagit fram receptet till de absolut frasigaste våfflorna. Värt att testa. Notera att du har mineralvatten i smeten!
  • Den ruskigt snabba muggkakan av våffelsmet
    En av våra favoritpersoner Vivi Wallin som driver instagramkontona @mammasanningar och @fixasjalv har alltid de bästa tipsen för oss som vill att det ska vara enkelt och gå att fixa i rasande fart. Egentligen är detta inte en riktig våffla utan en snabbversion av den klassiska våfflan. Testa Vivis ruskigt snabba muggkaka av våffelsmet.
  • Frasvåfflor för allergiker och veganer
    Vår kompis @anna_winer är en mästare när det kommer till att ta fram recept på klassiska rätter som passar alla. Här har du till exempel receptet till en frasvåffla som är glutenfri, vegansk och utan tillsatt vitt socker.

Överraska någon till våffeldagen!

Våffeldagen är en perfekt dag att uppmärksamma någon som du gillar. Det är också väldigt enkelt att göra våfflor. Bjud in föräldrar, vänner eller grannar på våfflor i trädgården. Njut av vårsolen samtidigt som du serverar nygräddade våfflor. Vill du överraska någon på våffeldagen som du inte har möjlighet att träffa? Se till att de som betyder mycket för dig kan fira dagen lite extra lyxigt på eget håll. Du kan till exempel baka egna våffelkakor (eller köp färdiga) och skicka dem i en vacker och personlig kakburk gärna med en fin hälsning till.

Ge bort våffelmix i en vacker burk!

Att ge bort en fin burk med en färdig mix, med det som behövs för att göra de godaste våfflorna, är också en trevlig idé. Lägg alla de torra ingredienserna i en lagom stor glasburk och skapa en personlig etikett och fäst på burken. Skicka gärna med en instruktion (till exemepel genom ett minikort) till mottagaren. På kortet kan du skriva ner receptet och vilka ingredienser som behöver läggas till.

Vill du ha ännu fler härliga tips på hur du kan njuta av våffeldagen? Titta gärna in på vår fikasida ☕. Där hittar du allt för fikaälskaren, oavsett om det är våffeldagen, kanelbullens dag eller bara en helt vanlig fika som du vill fira lite extra!

Har du andra idéer hur man kan fira våffeldagen? Eller testade du några av våra tips? Dela gärna med dig till oss hur du firade genom att tagga oss i sociala medier @smartphotose eller genom #mysmartphoto.

Lycka till med våfflorna!

Sofie är PR & Social Media Manager på smartphoto och ansvarar även för innehållet på smartblogg. Hon brinner för fotografering och att inspirera fler till att skapa med sina bilder. Har du tips om vad du vill att hon tar upp? Maila instagram@smartphoto.com

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.