Kicka igång höstterminen – 6 måste-ha-saker inför skolan och förskolan!

Kicka igång höstterminen – 6 måste-ha-saker inför skolan och förskolan!

Redo för skolan? Ok, vi fattar att du är mitt i semestern…. Men varför inte förena lite nytta med nöje? Använd dina bästa semesterbilder till att förbereda dig och din familj inför skolstart och första dagen på förskolan. Det finns små enkla knep på hur du, och hela familjen, snabbt kan komma in i rutinerna, slippa katastroflämningar och snabbt få koll på allt som är planerat. Tycka vad man vill om måsten, men nu är det alldeles snart dags att återgå till vardagen och just alla måsten. Nu laddar vi inför höstterminen!!!

Med bra planering kommer höstterminen att gå som en dans!

Alla som känner mig vet att jag älskar planering! Det gör ju livet så mycket enklare. Är du bara väl förberedd inför skolan och förskolan kan du enkelt fortsätta att leva i sommarkänslan även en bit in på höstterminen. Att dessa tips dessutom är otroligt roliga att göra hjälper såklart också till!

1. Fyrkantig minifotobok – underlättar lämning på skola och förskola

Är du redan orolig över hur lämningarna kommer att bli efter en härlig sommar tillsammans? Gör steget mellan hemmet och förskola något mindre. Detta är ett favorittips till alla er som har små barn i förskola. Den funkar inte bara när terminen sätter igång utan även under de kommande ”fall backs” som kommer då och då under terminens gång. Det du gör är att du sätter ihop en liten bok i pixi-format med era bästa semesterminnen, bilder på er och andra som står barnet nära. Boken läggs sedan på barnets hylla på förskolan. Perfekt för pedagogerna att ta fram och bläddra i när saknaden efter mamma och pappa blir för stor. Dessutom uppmuntrar det till dialog om vad som barnet har gjort under sommarlovet. Hur stor var grodan ni hittade? Hur varmt var det i vattnet i sjön etc.

Underlätta skolstarten

2.  Och glöm inte att ”namna” barnets saker….

Att ”namna” barnets saker är både ett helt nödvändigt ont för pedagogerna men också väldigt praktiskt för dig själv. Vänta tills du inser hur många barn som har exakt samma gummistövlar som ditt barn (hehe), då är man tacksam för den där lilla namnlappen. Ett enkelt sätt att göra detta på (utan att förstöra kläder och skor) är att sätta självhäftande etiketter. Etiketterna sitter bäst på hårda ytor, som en spade, hink och solkrämen. Men de sitter så pass bra att de även fungerar i tex gummistövlar och på insidan av kepsar etc. Enkelt att ta bort den dagen stöveln är för liten och ska säljas vidare.

Skola - fotoklistermärken

3. Familjeplanerare – det ultimata sättet att komma in i rutinerna igen

Är det gympa på måndagar nu? Vilken dag är det handbollsträning? Är det nu på torsdag som du jobbar sent? I min familj är detta frekvent ställda frågor som lätt kan skapa irritation under stressiga morgnar.. Men det finns ett ursimpelt sätt att undvika detta. Ha en familjeplanerare i hallen! Detta är en väggkalender som du kan pryda med härliga bilder från semestern (det är också perfekt att titta på en stressig vardagsmorgon) och där alla i familjen får varsin egen kolumn. Innan du stiger ut genom dörren gör du en snabb check på kalendern. Kontrollerar att gympakläderna är med och inser att det är du som även ska hämta idag… ta da! Enklare än så blir det inte!

skola familjeplanerare

4. Belöningsschema med klistermärken – det bästa sättet att få barnen att göra det du säger 😉

Detta är världens smartaste grej! Ett belöningsschema med klistermärken där barnet får klistra ett klistermärke var gång han/hon har gjort en av uppgifterna på schemat. Du kan själv (tillsammans med barnet) skriva upp de uppgifter som är viktiga för just er. Det kan till exempel vara:

  1. Borsta tänderna
  2. Bädda sängen
  3. Ta på ytterkläderna utan tjat

Eller vad ni nu har för bromsklossar på morgonen.

skola belöningsschema

5. Och glöm inte extrakläderna till skolan och förskolan

När skola och förskola sätter igång så är det bra, att redan första dagen, ha med allt som barnet behöver under sina dagar i skolan och förskolan. Samla extrakläder, snuttefilt och nappar i en egen tygkasse att ha på förskolan. Denna tygkasse kan du dessutom sätta barnets namn och/eller bild på. Har du fler barn så blir det enklare att lämna rätt kasse på rätt barns avdelning (låter kanske enkelt, men allt kan hända en trött morgon). På det sättet behöver du bara hålla reda på att lägga rätt barns kläder i rätt påse, men det fixar du 😉

skola tygkasse

6. En present till skolbarnet

Har du en liten som börjar skolan i höst? Då kan det kännas lite extra nervöst (både för dig och barnet). Avdramatisera första skoldagen med att på morgonen ge en liten present. Här har du en rad spännande prylar att välja mellan till exempel detta snygga pennskrin i metall. Som allt som du beställer hos Smartphoto kan du givetvis även här sätta namn och bild på prylarna. Andra exempel på superbra skolpresenter; linjal, anteckningsbok, bokmärke, matlåda och namnetiketter till skolböckerna.

Men nu njuter vi lite till av ledigheten och känslan av att vara väl förberedda inför hösten!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *