5 tips på roliga aktiviteter när du är hemma med barnen!

5 tips på roliga aktiviteter när du är hemma med barnen!

Det är många som just nu är hemma med mer eller mindre friska barn. Det blir många timmar med pigga barn hemma för oss föräldrar. Ta vara på denna tiden och gör det till en så bra och mysig tid som möjligt. Vi har listat 5 tips på roliga aktiviteter som du kan göra inomhus eller ute i din närmiljö.

Aktiviteter barn

Det råder undantag för allt just nu. Så även när det gäller att vara hemma med våra barn. Får vi med gott samvete under denna tiden öka skärmtiden? Självklart ja! Men det finns också väldigt många andra roliga saker att göra hemma eller ute i er närmiljö. Vi har satt ihop en liten lista med våra fem bästa tips på roliga aktiviteter som du kan göra med barnen hemma.

1. Testa nya recept tillsammans!

Testa nya och spännande maträtter eller baka något riktigt gott. Går ditt barn i skolan är detta ett perfekt tillfälle att öva sig på alla olika mått vi använder vid bakning och matlagning som msk, dl och gr. Genom att baka och laga mat lär sig barnet också om olika typer av ingredienser och hur saker tillagas. Och resultatet blir ju något som hela familjen sedan kan njuta av vid köksbordet! Gott!

Vill ni göra matlagningsprojektet ännu roligare så kan ni tillsammans fota av vad ni gör och det färdiga resultatet. Tillsammans kan ni sedan göra er alldeles egna kokbok! Hos Smartphoto kan du nämligen designa och trycka din alldeles egna bok med dina recept. Det finns två sätt att göra det på. Alternativ ett är en receptbok där du lägger in dina bilder och rubriker och sedan skriver i dina recept för hand. Det andra alternativet designar du klart hela din kokbok i Smartphots editor med alla texter och bilder. Låt gärna alla i familjen bidra med sitt favoritrecept.

Aktiviteter för barn

Vill du ge barnen en fin överraskning för att de är så duktiga med att hjälpa till i köket? Testa att designa ditt eget förkläde. Finns både för vuxna och barn eller som ett familjekit!

2. Stoppa händerna i jorden!

Aktiviteter med barn

Förena nytta med nöje. Våren är den perfekta tiden att plantera om dina krukväxter. Låt barnen hjälpa till så blir det samtidigt en rolig familjeaktivitet. Här är också ett perfekt tillfälle att lära barnen om olika blomsorter och vad de gillar för jord och plats i hemmet för att växa sig stora. Att plantera om dina krukväxter kanske du inte tidigare har sett som en familjeaktivitet – men låt det bli det från och med nu. På Smartphoto kan du nämligen designa dina alldeles egna blomkrukor. Välj bland flera olika designs och lägg till din egen bild och text – det kan vara en början till att få barnen att engagera sig mer i blommor och växter. Kom i gång att skapa din blomkruka här.

3. Spela spel tillsammans!

Aktiviteter med barn

De flesta familjer brukar spela spel, kortspel och pussla tillsammans. Det är en rolig aktivitet som enkelt går att anpassa efter ålder på dina barn. Det stärker även sammanhållningen i familjen. Nu när många är hemma med relativt pigga barn finns det massor av tid att testa nya och roliga spel. Det kan vara nya kortspel eller att ni går över till pussel med fler bitar än ni tidigare haft.

Aktiviteter med barn

På Smartphoto.se kan du designa dina egna spelkort med dina bilder! Så låt familjen spela huvudrollen. Vem får vara kungen och vem får vara damen? Du kan också göra ditt eget pussel av en fin bild på familjen. En supermysig aktivitet att pussla er favoritbild från till exempel er senaste resa. Pusslet finns i två varianter. En med tjockare bitar för barn och ett vanligt pussel i papp.

4. Lek och skapa tillsammans!

Det finns massor av lekar och kreativa aktiviteter för barn, som du kan göra inom hemmets fyra väggar. Här är ett par exempel på vad ni kan skapa och lekar som ni kan leka medan ni behöver vara hemma.

  • Pyssla ert eget påskpynt!
Aktiviteter med barn

Det är inte långt kvar till påsken. Nyttja tiden hemma tillsammans med att pyssla en massa nytt och fint påskpynt. Allt från att pärla små pärlplattor i formen av kycklingar till att framkalla retroprints och pynta påskriset med. En favorit bland många barn är att så dekorationsgräs och pynta det med små kycklingar.

Många kanske inte heller kan träffa farmor och farfar eller mormor och morfar på påsken som planerat. Vad passar då bättre än att skicka ett personligt påskkort med bilder på barnen som påskkärringar? Det kommer garanterat att sprida glädje.

  • Kurragömma, skeppsbrott eller kuddkrig!

Roliga aktiviteter med barnen behöver inte bara bestå av nya lekar och kräva flera timmars förberedelser. Plocka fram dina favoriter från din egen barndom som kurragömma, skeppsbrott eller kuddkrig. Du kommer snart att se att även dessa klassiska lekar har ett stort underhållningsvärde.

5. Få frisk luft

Aktiviteter med barn

Är barnen snoriga eller hostiga så ska vi hålla oss inomhus så mycket som möjligt. Men frisk luft är bra för både kropp och själ, så länge du gör det med eftertanke och respekt för andra. Ta en cykeltur ut till skogen eller släpp barnen fria på en annars tom fotbollsplan.

Se dagen ute som ett gympapass eller en lektion i natur och teknik. En tur till skogen kan snabbt förvandlas till ett intressant samtal om olika trädsorter eller om djurlivet i skogen. Vill du göra det extra intressant kan du förbereda en bingobricka där barnen kan sätta ett kryss för den trädsort de ser. Det finns massor av saker som du kan göra utomhus med barnen och de flesta av dem går jättebra att göra även fast barnen är hemma, så länge du använder sunt förnuft.

Planera dagen tillsammans med barnen

Barn blir som mest motiverade när de får vara med och bestämma och utforma dagen. Det är därför en väldigt bra idé att redan vid frukostbordet prata igenom vad ni kan göra. Många familjer tycker att det är roligt att göra ett eget schema för dagen som hänger på kylskåpet. Det gör det enkelt för barnen att få en överblick samtidigt som det påminner om hur en vanlig skoldag kan se ut.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *