8 tips – så fixar du bästa barnkalaset i ditt eget hem!

8 tips – så fixar du bästa barnkalaset i ditt eget hem!

Om du ska anordna ett barnkalas hemma, är risken stor för att det kan bli lite kaos emellanåt. Eftermiddagen börjar säkert bra med ett gäng blyga barn som uppför sig efter alla konstens regler och gärna sitter stilla och lyssnar. Men det brukar inte vara så länge: efter en halvtimme är blygheten som bortblåst, och ditt hem har nästintill förvandlats till ett litet zoo.

Vid sådana tillfällen kan noggranna förberedelse hjälpa dig att behålla lugnet mitt i allt kaos och verkligen ge barnen en oförglömlig eftermiddag. Jag har tyvärr ingen enkel guide till dig för att helt undvika vissa missöden, men jag kan gladeligen ge dig några enkla tips på festdekorationer och roliga spel för barn, saker som kan göra skillnad och skapa ett underbart barnkalas!

1. Välkommen på barnkalas –  välkomstposter

Häng en stor välkomstposter på din dörr så att alla enkelt kan se att här är det dags för ett superroligt barnkalas! Ett enkelt sätt att hjälpa gästerna att hitta den rätta dörren att ringa på, samtidigt som du får dem att känna sig extra välkomna.

2. Barnkalasets höjdpunkt – spel för barn

Vill du ha ännu fler dekorationstips? Missa inte vårt tidigare inlägg med 9 tips på festdekorationer där vi till exempel delar med oss av hur du kan skippa det tråkiga presentbordet och istället hänga upp paketen som dekorationer i ett träd.

Du kan även göra paketöppningen till en lek, en lek som verkligen är rolig för barnen. Sprid ut presenterna i trädgården (eller i huset), och sätt en ögonbindel på födelsedagsbarnet. Sedan kan födelsedagsbarnet leta efter paketen i blindo påhejad av de andra barnen. De kan till exempel ropa: Det blir varmt/varmare/det bränns (om det är rätt håll) – det blir kallare/iskallt (vid fel riktning).

3. Barnkalas – tallriksunderlägg med egen färgläggningsbild

Färgläggningsbild på foto av © www.doodle-art-alley.com

Duka bordet med tallriksunderlägg som har flera funktioner: den första är att välja att trycka en färgläggningsbild på dina tallriksunderlägg. Då kan barnen roa sig medan du får tid att steka pannkakorna. Det andra är att tallriksunderläggen även skyddar bordet och gör att det blir lättare för dig att snabbt duka av när barnen ätit klart.

En annan idé är att skapa pussel med foto: Gör en liten tävling av pusslandet. Vem pusslar snabbast och kan berätta vad motivet föreställer?

4. Barnkalas dukning – gör egna tallrikar och glas av barnens teckningar!

Låt födelsedagsbarnet rita en fin teckning några veckor innan det är dags för kalaset, men avslöja inte vad den ska användas till. Scanna in teckningen och skapa sedan en tallrik för barn och/eller frostade glas. En mer unik dukning till barnkalaset är svårt att hitta!

Man kan även använda teckningen och skapa egna godispåsar – perfekt till fiskedammen eller skattjakten. Tycker du att det lätt blir för mycket socker på kalaset kan du i stället fylla påsarna med klistermärken, skrubb tatueringar eller studsbollar. Men någon liten godis bör du ändå lägga i påsen får du nog hantera ett gäng besvikna barn.

5. Namnklistermärken

Du kan använda namnklistermärken för att hålla koll på alla gästerna, du kan till exempel skriva roliga skämt för barn på dem, eller använda dem för att dela in barnen i lag när det ska lekas lekar. Namnklistermärkena är alltid praktiska. De gör barnkalas hemma hos dig till ett professionellt event!

6. Musikpaket – en lek som skapar gemenskap

Om du tänker beställa namnklistermärken, beställ då dubbletter. Dubbletterna kan du använda för att göra ett musikpaket. Slå in en påse godis i tio lager med tidningspapper (eller olika sorters omslagspapper). På varje lager skriver du en liten uppgift på ett namnklistermärke, tillsammans med ett av barnens namn, och klistrar en på varje lager. Barnen sitter i en cirkel och skickar paketet mellan sig medan musiken spelar. När musiken stannar får det barn som har paketet just då lov att plocka av ett lager papper. Då ska han eller hon utföra den uppgift som står där tillsammans med det barn vars namn står på namnklistermärket som kom fram. För att göra det extra roligt kan man låta det barn som har vunnit uppgiften bestämma när musiken ska stanna i nästa omgång.

7. Gör dins egna dricksglas

Glasmuggar med handtag (så kallade Mason Jar) med lock och sugrör är väldigt populära just nu . De finns att köpa hos flera återförsäljare. Perfekt glas att låta barnen dricka saft i och samtidigt förhindra att golvet täcka av klibbig saft eller läsk!1111
På varje dricksglas kan du sätta fast ett klistermärke för barn med namnet (och kanske bilden) på varje barn. Så blir det enkelt för barnen att hitta sitt eget dricksglas och man slipper att diska fler glas än nödvändigt.

8. Bubbel för barn

En födelsedag blir alltid bättre när man firar med bubbel! Du kan enkelt festa till det lite extra genom att skapa en personlig presenttag och häng runt flaskans hals. Du kan även välj att skapa personliga etiketter för flaskor. På smartphoto.se hittar du ett stort urval av olika barnmönster som verkligen gör ditt barnkalas till en succé!

På dagtid bloggar Karen för smartphoto, men efter jobbet dansar hon salsa eller myser med sina husdjur. Hon gillar att resa utanför Europa när hon får tillfälle. Av Karen får du instruktioner och nya idéer för hur du använder produkter från smartphoto. Ju mer originellt, desto roligare!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.