Skolstart 2019 – 5 tips på hur du enkelt förbereder dig inför skolstarten!

Skolstart 2019 – 5 tips på hur du enkelt förbereder dig inför skolstarten!

Redo för skolstart 2019? Just nu känns det kanske långt till att skolan börjar. Men tiden går fort när man har roligt. Passa på att förbereda ditt barn och er som familj inför skolstart. Att gå från ett skönt semesterlunk till en fullbokad vardag kan lätt skapa stress. För många barn är det ett spännande äventyr att börja skolan men för andra kan det vara lite läskigt och lite skrämmande. Det finns enkla knep att undvika både stress och onödig oro. Här är 5 tips som underlättar inför skolstart 2019 (och självklart även inför förskolestart).

1. Förbered er för att få igång vardagsrutinerna redan innan semestern är slut

sommarpyssel - spelväskaHar barnen har varit uppe mycket senare på kvällarna under sommarlovet så kan det vara en poäng att sakta men säkert anpassa dem till de nya tiderna. Börja med att lägga barnen lite tidigare för varje kväll, ett steg i taget. När skolan väl börjar blir det enklare att lägga sig i tid och därmed vakna pigg och utvilad.

För mindre barn kan ett belöningsschema vara en perfekt förberedelse för en mer effektiv vardag. Sätt upp gemensamma mål som gynnar hela familjen, till exempel att ta på sig sina kläder, borsta tänderna och så vidare. För varje genomförd syssla får ditt barn klistra ett klistermärke på sitt belöningsschema. När hela schemat är fullt kan ni bestämma något kul som ni ska göra tillsammans.

Skolstart - belöningsschema

2. Involvera barnen i förberedelserna inför skolstart 2019

sommarpyssel - spelväskaMed skolstart startar även vardagen för hela familjen. Att gå från att inte ha någon tid att passa till att ha både gymnastikpåsar, fritidsaktiviteter och läxor att hålla koll kan bli tufft. Ett superknep för att undvika stressen och att hamna direkt i kontroll är att sätta upp en gemensam familjekalender i hallen där varje familjemedlem har en egen kolumn för vad som är planerat framöver. Ibland planerar vi föräldrar för mycket över barnens huvud. Men faktum är att det är en stor fördel att involvera barnet redan i planeringen. Dels börjar de mentalt förbereda sig på att det närmar sig dagen då de börjar skolan, men också för att de faktiskt kommer att tycka att det är roligt att hjälpa till att hålla koll.

Ett annat sätt att involvera barnet är genom att gemensamt planera upp veckan. Då kommer att snyggt skrivbordsunderlägg väl till pass där ni varje vecka kan gå igenom alla aktiviteter och viktiga kom ihåg grejer.

Skolstart skrivbordsunderlägg

3. Se till att allt finns på plats – kläder och skolmaterial

Inför skolstart är det perfekt att gå igenom och se efter så att barnen inte har växt ur sina galonbyxor, överdragsbyxor, stövlar eller gympakläder. Passa samtidigt på att rensa ut det som har blivit för litet. En utrensad och välorganiserad garderob kommer spara mycket tid en stressig vardagsmorgon. En av de bästa sakerna med att börja skolan är såklart att göra i ordning ett litet skolkitt att ha med sig i sin ryggsäck eller skolväska. Bra saker att ha med är pennfodral eller pennskrin, linjal och anteckningsbok.

Skolstart pennskrin

4. Sätt namn på barnens saker – de kommer att komma bort

sommarpyssel - spelväskaEn av de absolut viktigaste sakerna inför skolstart (och förskolan) är att se till att ha namn på ditt barns saker. För kläder och textilier finns det olika sätt att göra detta på. Till exempel genom att en märkpenna där du skriver ditt barn namn i tvättrådet eller med namnlappar som strykes fast. Men för hårda saker som vattenflaska och ryggsäck är det lite svårare. Men här har vi två supertips! Gör en egen vattenflaska med bild och namn på ditt barn. Tydligare än så kan det ju inte bli! För ryggsäcken kan du köpa göra en egen namntag eller en nyckelring och fästa i dragkedjan på skolväskan.

5. Fira – att börja skolan är stort!

sommarpyssel - spelväskaDet är många barn som är nervösa inför sin skolstart (men all rätt). Då är det extra viktigt att vi som vuxna ser till att göra skolstarten till något positivt. Det kommer att minska deras oro. Prata på samma sätt som att börja skolan som ni pratar inför en rolig semester eller utflykt.

Gör skolstarten till en fest! Att börja skolan är en viktig milstolpe i livet måste givetvis firas.

Det finns många sätt att fira, till exempel med att köpa den största glassen i glasskiosken eller genom att göra något roligt tillsammans, som att besöka ett lekland eller någon spännande lekplats.

På vår hemsida finns det mängder av andra bra att ha saker inför skolstarten. Titta gärna in på vår sida ”skolstart”  där vi har samlat alla tips.

Har du något annat supertips inför skolstarten så vill vi gärna veta det! Enklast gör du det genom att skriva en kommentar här nedan eller genom att tagga oss på Instagram @smartphotose

Vår kompis Kreativa Karin har satt ihop ett eget kit med härliga prylar inför skolstarten.

Lycka till önskar vi alla skolbarn!

 

Sofie är PR & Social Media Manager på smartphoto och ansvarar även för innehållet på smartblogg. Hon brinner för fotografering och att inspirera fler till att skapa med sina bilder. Har du tips om vad du vill att hon tar upp? Maila instagram@smartphoto.com

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *